Scindare în Biserica Ortodoxă: Boboteaza şi Sfântul Vasile, bazele reformei Patriarhului Daniel

patriarhul daniel deschidere
patriarhul daniel deschidere

Începutul anului 2012 a creeat impresia unei adevărate scindări la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Prima măsură a fost cea de a nu se mai citi Moliftele în noaptea dintre ani de Sfântul Vasile. Biserica nu îi iartă nici pe preoţi care vor fi obligaţi să aducă chitanţe cu banii adunaţi de Bobotează. Decizia pare una lipsită de fundament, atâta timp cât ea nu are un suport logistic. Credincioşii nu sunt obligaţi să dea bani de Bobotează, iar sumele variază în funcţie de posibilităţi.

Biserica încearcă să dea dovadă de transparenţă, dar nu pune la dispoziţie un sistem logistic pentru cuantificarea resurselor. Nu se cunoaşte exact suma adunată de preoţi de Bobotează, dar se merge pe buna credinţă şi curata conştiinţă. La nivel spiritual aceste noţiuni au un înţeles, dar pentru taxele şi impozitele care ar trebui plătite din aceşti bani, reprezintă o adevărată dificultate.

"Banii daţi de oameni de Bobotează preoţilor sunt depuşi cu chitanţe în gestiunea parohiilor. De acolo se folosesc pentru nevoile parohiilor, inclusiv pentru salarizarea preoţilor. Preotul care merge cu botezul îşi îndeplineşte misiunea pastorală, de a sfinţi casele credincioşilor, de a-i cunoaşte pe aceştia", a precizat ieri Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.

Interzicerea Moliftelor, motivul incendiului de la Sf. Pantelimon

După incendiul de la biserica Sfântul Pantelimon supestiţioşii au legat evenimentul de hotărârea Patriarhiei de a interzice Moliftele. Aceasta era slujba specială ţinută în noaptea dintre ani, chiar de Sântul Vasile. Patriarhia a decis să anuleze slujbele pe motiv că nu ar fi răspândite la nivelul întregii ţări.

"Se va preciza cu limpezime că citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori", se arată în motivarea Patriarhiei.

Cele două decizii recente ale Patriarhiei se înscriu într-un proiect mai amplu de reformă iniţiat de Patriarhul Daniel. Mişcările nu au prins în totalitate în rândul Bisericii Ortdoxe. Preoţii de rând sunt cei mai loviţi de scindare, mai ales că până acum Boboteaza constituia un prilej de adunare de fonduri proprii, dar şi pentru nevoile curente ale bisericilor. Pentu preoţi nu este util să transmită aceşti bani mai sus, pentru că distribuţia ulterioară a fondurilor îi dezavantajează.

Am încercat să obţinem un punct de vedere oficial al Patriarhiei, dar Sfântul sinod şi-a declinat competenţa.

Citeşte şi:

Mitropolitul Ardealului: Preoţii, obligaţi să predea cu chitanţe banii strânşi de Bobotează

Ce obiceiuri se păstreză de Bobotează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel