Autoritățile italiene au arestat zece persoane în urma unor raiduri desfășurate la peste 75 de ferme din întreaga țară, într-o operațiune care a vizat condițiile de muncă similare sclaviei întâlnite în sectorul agricol, transmite marți DPA. La finalul lunii iunie, europarlamentarul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită la Ragusa, acolo unde a stat de vorbă cu autoritățile din zonă pentru un set de măsuri privind combaterea sclaviei.
Într-unul din cazurile cele mai grave, Polizia di Stato a arestat trei persoane în regiunea Ragusa din sud-estul Siciliei care îi puneau pe culegătorii de roșii să muncească în schimburi de 12 ore, plătindu-i cu numai 2,50 euro pe oră, se arată într-un comunicat al poliției.
Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul ultimelor patru săptămâni în ferme din diferite regiuni ale țării, din Verona și Forli-Cesena, în nord, până în Latina (centru) și Legge, Matera, Ragusa, Siracusa, Salerno, Taranto și Vibo Valentio (sud).
Pe lângă cele 10 arestări, ofițerii au reținut 24 de persoane pentru urmărire penală, au blocat activitatea a patru ferme și au emis amenzi în sumă totală de 108.000 de euro.
Exploatarea lucrătorilor reprezintă o problemă serioasă în domeniile construcțiilor și agriculturii din Italia. Mare parte din miile de migranți africani care ajung în Italia în fiecare săptămână devin victime ale acestui fenomen, prin așa-zisul sistem "caporalato" controlat de mafie. În aprilie, organizația Medici pentru drepturile omului a publicat un raport privind o tabără din Calabria unde trăiau circa 2500 de culegători de citrice și pe care a numit-o "cel mai mare ghetou din Italia", amintește DPA.
Anul trecut, Italia a adoptat o lege "anti-caporalato", care prevede pentru traficanții care recrutează lucrători ilegali și pentru angajatorii lor pedepse cu închisoarea de la 1 la 6 ani și amenzi de 500-1000 de euro pentru fiecare lucrător angajat fără acte, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu