Economistul Paul Krugman, laureat al Premierului Nobel, avertizează Scoția că independența îi va aduce o economie nesustenabilă și crede că dorința scoțienilor de păstra lira în cazul unei secesiuni este păguboasă.
"Am un mesaj pentru scoțieni: Să vă temeți, să vă temeți puternic. Riscurile rupturii sunt enorme. Poate credeți că Scoția va deveni o altă Canada, dar cel mai probabil va ajunge ca Spania, doar că fără răsărit", scrie Krugman într-un editorial pentru New York Times.
Profesorul de economie face o comparație între Canada și Scoția, arătând că, deși Ottawa are în prezent o economie prosperă, a plătit și prețul independenței, unul pe care scoțienii probabil nu-l pot suporta.
"Însă Canada are propria ei monedă, ceea ce înseamnă că guvernul nu poate rămâne fără bani, că își poate salva băncile la nevoie și așa mai departe. O Scoție independentă n-ar putea să facă asta. Și această diferență este enormă", scrie Krugamn.
Economistul susține că Scoția ar putea să păstreze moneda Marii Britanii, lucru care va fi însă foarte dificil. "Combinața între independență politică și monedă comună este o rețetă pentru dezastru", mai spune Krugman.
În continuare, economistul trasează o comparație între Spania și Florida. Ambele au cunoscut un boom imobiliar în perioada 2000 - 2007, pentru ca ulterior să se afunde în criză economică, una care s-a tradus în creșteri de taxe, rată ridicată a șomajului și reduceri bugetare. Doar că statul american și-a revenit mult mai repede pentru că de greutățile sale economice s-a îngrijit Washingtonul, în timp ce Spania a suportat singură costurile crizei. "Dacă Spania și celelelate state care au renunțat la moneda proprie pentru a adopta euro ar fi fost parte a unui adevărat sistem federal, cu instituții guvernamentale comune, istoria economică recentă a Spaniei ar fi semănat cu cea a Floridei".
"Pe scurt, tot ceea ce s-a întâmplat în Europa din 2009 a demonstrat că a împărți o monedă fără a împărți un guvern este foarte periculos. În jargon economic, integrarea fiscală și bancară sunt elemente esențiale ale unei zone monetare optime. Iar dacă Scoția independentă ar folosi lira britanică ar fi într-o formă chiar mai proastă decât statele euro, care cel puțin au un cuvânt de spus cu privire la conducerea Băncii Europene Centrale", scrie Krugman.
Editorialistul găsește incredibil că scoțienii vor să meargă pe acest drum după tot ce s-a întâmplat în ultimii ani. "Dacă votanții scoțieni cred că este sigur să devii o țară fără monedă, au fost induși grav în eroare", conchide Paul Krugman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News