Şcoala online este, în continuare, desfăşurată mai mult pe hârtie în multe localităţi din România.
Profesorii din județul Iași spun, sub protecția anonimatului: „Din totalul elevilor de la țară, 30-40% au internet sau ceva tehnologie acasă, dar este atât de veche încât nu pot participa la lecții transmise online decât 10-20% dintre ei”.
Mulți copii au telefoane vechi, pe care le țin mai mult în priză, pentru că acumulatorii nu mai fac față, iar laptopurile și calculatoarele sunt rare. Ecranele telefoanelor sunt micuțe, abia văd și aud ce se discută la ore. Multe familii nu au conexiune la internet prin routere wi-fi.
De două semestre, acești copii fac ore doar cu numele. E cel mai masiv fenomen de abandon școlar din ultimii 30 de ani, scrie ReporterIS, într-un reportaj.
În comuna Țibana, la 35 de km de Iași, cei mai mulți copii nu pot participa la orele online. Nu au telefoane, nu au tablete, laptopuri și desktop-uri au văzut doar în fotografii. “Nu avem telefoane”, spun doi copii de ciclu primar. O colegă de-a lor mai primește, din când în când, telefonul de la o soră mai mare. Nu acoperă orele zilnice. Alți doi copii se duc grăbiți spre școală, pentru a prinde fișele de teme. Nici ei nu pot arăta nimic atunci când sunt întrebați dacă au măcar telefoane.
În satul Domnița, aflat la intrarea în comună dinspre Iași, cifrele sunt relevante. Din 516 copii de la trei școli subordonate, sunt 450 în clasele 1-8, scăzându-i pe cei de la grădiniță. “Din 450 de elevi, niciunul dintre ei nu deține dispozitivul lui personal. Mai primesc de la părinți telefoane vechi, să le folosească doar la ore, pe ici-colo mai există câte un calculator. În rest, nimic. Am făcut formele pentru 450 de tablete”, explică directorul școlii, Rodica Rusu.
Ecuația a fost rezolvată din mers: profesorii printează la școală fișe cu lecțiile, copiii vin de două ori pe săptămână și le iau. În următoarea săptămână, tot de două ori, aduc temele făcute și iau alte fișe.
Printarea se face pe cheltuiala școlii, operațiunea nefiind prinsă în buget. În fiecare săptămână se duce câteva topuri de hârtie. “Efort dublu al tuturor. Al copiilor, al profesorilor. Și, din ce știu, ei trebuie să semneze că au primit fișele, altfel au absent”, spune un profesor din comuna Mironeasa.
La fel ca în satul de la intrarea în comună, în reședința localității profesorii împart plicuri cu teme și preiau fișele completate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News