Școală de olărit la Colți, în Buzău. Artiștii vor să reînvie meșteșugul

Pixabay
Pixabay

La Colți, în județul Buzău, o fundație dorește deschiderea unei școli de olărit, ocupație tradițională în zonă. 

În Buzău, o fundație dorește să reînvie meșteșugul olăritului din localitatea Colți și a demarat o strângere de fonduri pentru finanțarea unui atelier de olărit, deschis ca spațiu de lucru artiștilor în regim de rezidență și școală, dar și ca loc pentru cursuri, workshop-uri, ateliere de olărit vizitatorilor și copiilor.

Scopul final al produselor de olărit este comercializarea lor și promovarea ceramicii create la Colți. Se mai dorește promovarea turistică a zonei prin evidențierea valorilor locale, a tradițiilor zonei, precum și crearea a două locuri de muncă în comuna Colți, scrie Știri de Buzău

Ansamblul de olărit va funcționa într-o casă veche, care în prezent este în curs de amenajare. 

Tabere de olărit într-un sat pitoresc

„În plan avem construirea unei bucătării de vară și a un atelier de olărit în aer liber, cât și a unui foișor pentru ateliere creative. După renovări, casa ar trebui să aibă două dormitoare, un atelier de olărit de interior și o bucătărie complet utilată”, spune Iulia Sîrbu, fondatorul Aluniș Art Center, fundația care dorește reînvierea obiceiurilor din zonă. 

„Demersul de la Colți este susținut de Fundația Comunitară Buzău, care a demarat o campanie de strângere de fonduri. Deși în privința olăritului, al ceramicii, Buzău are o tradiție milenară, centrele de ceramică de aici, din păcate acum sunt stinse. Ne-am propus reluarea acestui meșteșug, înființând «Școala de Olărit de la Colți». Noi credem că povestea ultimilor olari din Mânzălești sau Olari de exemplu, merită spusă, reluată. Prin «Școala de olărit de la Colți», reînnodăm o tradiție culturală însă într-un mod nou, sustenabil”, a comunicat Fundația Comunitare Buzău.

Weekend cu artiștii

Amenajarea școlii de olărit se poate face și prin alte donații directe, necesare fiind materialele de construcție sau banii care să acopere echipamentele. Donatorii vor primi în schimb cursuri de olărit gratuite, un weekend cu artiștii de la Colți sau un sejur de o săptămână în prima tabără organizată. 

Necesari mai sunt 3.000 de lei pentru finanțarea proiectului Școlii de olărit de la Colți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel