Școala românească, instrument util pentru creșterea încrederii în sine a tinerilor români din diaspora? Gavază: "Va fi mai demn, mai drept" /video

Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)
Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Bogdan Gavază, directorul Școlii Românești din Haga, a fost invitatul scriitorului Flaviu Predescu la emisiunea "Tradiții românești în diaspora". Cei doi au vorbit și despre rolul pe care îl are o astfel de instituție de învățământ în dezvoltarea tinerilor. 

Bogdan Gavază, directorul Școlii Românești din Haga, a explicat, în emisiunea "Tradiții românești în diaspora", rolul pe care îl are o astfel de instituție de învățământ în creșterea și dezvoltarea tinerilor români născuți în străinătate. El spune că participarea la cursurile unei școli românești poate crește încrederea în sine a tinerilor, prin rezolvarea crizei identitare în care aceștia se află adesea. 

"Copiii care vin la această școală în timpul weekend-ului merg în timpul săptămânii la diferite școli locale: fie că este școala olandeză, care de fapt are mai multe varietăți, fie că este școala franceză, cum era cazul copiilor mei, britanică, americană, internațională, europeană și așa mai departe. Este o varietate foarte mare de școli, fiecare cu particularitățile sale, cu un curriculum diferit, cu așteptări și atitudini diferite față de învățământ. Avem și centrele de interes ale copiilor. Unii copii vor urma studii superioare, devenind ingineri, oameni de știință sau medici.

Indiferent de cariera pe care o va urma copilul mai târziu, întrebarea rămâne: 'Cum putem să-l ajutăm să-și consolideze rădăcinile culturale și identitare ca membru al familiei din care face parte, în vederea creșterii verticale într-un univers cultural specific?'.

Olanda este o țară care știe foarte bine să atragă expatriați. Acești expatriați vin fiecare cu un bagaj cultural, cu o identitate, tradiții și valori umane. Acest bagaj este ceea ce face parte din noi. Cum ne ajută acest bagaj în creșterea noastră? Acest lucru ne permite nu doar să ne conștientizăm rădăcinile, dar și să creștem vertical în mediul în care trăim. Chiar dacă copilul nu va conștientiza acest raționament. Dacă îi propunem un exercițiu, chiar și pentru copii foarte mici – avem copii de la vârsta de 2-3 ani până la 13 ani în această școală – și dacă îi oferim un cadru în care poate asocia practica limbii române cu numeroase aspecte senzoriale, inclusiv olfactive, prin care se poate identifica într-un mod constructiv cu tradițiile perpetuate în acest context social, aceasta îi va permite să își cunoască mai bine identitatea", spune Bogdan Gavază. 

Totul începe din familie: copiii se educă observând adulții din jurul lor
 

Bogdan Gavază mai spune că educația începe din familie, prin exemplul personal pe care îl dau părinții. Pe această bază se așează educația formală, cum ar fi învățarea limbii române

"Când se va confrunta cu alți copii care vin cu bagaje culturale și identitare foarte diferite – la școală, în recreații, în argumente, în interacțiuni – cu cât se înțelege mai bine pe sine, cu atât va avea o creștere mai verticală, consolidându-și încrederea în sine. Iar încrederea în sine îi va permite să identifice mai ușor autenticitatea sa, să știe unde își dorește să se vadă și în ce direcție dorește să crească identitatea sa.

Pentru că fiecare dintre noi preluăm, iar chiar dacă ca părinți ne spunem că ne educăm copiii, credința mea este că, de fapt, copiii se educă observând adulții din jurul lor. Așadar, dacă dorim să ne educăm copiii, ar trebui să începem să ne educăm pe noi, adulții, pentru a fi coerenți între ceea ce spunem, ceea ce facem și ideile noastre. Să fie totul coerent. Nu să fumăm și să le spunem „nu fuma”, pentru că copilul va observa imediat incoerența dintre ceea ce spunem și ceea ce facem. În acest caz, el nu va urma exemplul nostru. Din contră, dacă suntem coerenți în ceea ce spunem, facem și suntem, copilul va simți această coerență. În acest cadru social al școlii românești, îi oferim copilului posibilitatea de a consolida ceea ce a văzut în cadrul familial, pentru a-i fi de folos.

Îmi place să văd limba română în acest proiect de școală ca pe un instrument care îi permite copilului să înțeleagă mai bine cine este. Adică, să înțeleagă mai bine acele valori identitare românești, care îi plac și cu care rezonează. Dacă practică limba română, are șansa să înțeleagă mai bine aceste valori.

Iar dacă le-a înțeles mai bine și acestea au sens pentru el, atunci va fi mai demn, mai drept, mai vertical în tot ceea ce este el ca ființă într-un cadru pluricultural, cum este cel din Olanda", mai spune directorul Școlii Românești din Haga.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel