Copiii din patru școli primare din Țara Galilor urmează să ia parte la ateliere organizate de oameni de știință și profesori pentru a-i informa despre beneficiile consumului de „proteine alternative”, precum insectele.
Este vorba de alimente pe bază de plante și pot implica insecte comestibile, care au primit aprobarea Novel Foods de către Agenția pentru Standarde Alimentare. Acestea vor fi sub formă de „mix convențional” pe bază de plante și „proteine alternative” relatează metro.co.uk.
Conform sursei menționate, un studiu din Journal of Cleaner Production a constatat că fermele de insecte emit cu 75% mai puțin carbon decât fermele de păsări.
Pe măsură ce oamenii din Marea Britanie caută diete mai durabile, cei care se îndoiesc de o dietă bazată pe insecte vor fi încântați să afle că insectele comestibile sunt bogate în proteine, antioxidanți, vitamine și alți nutrienți.
Proiectul va începe săptămâna aceasta și își propune ca elevii să înțeleagă mai bine importanța „proteinelor alternative”. Cercetătorii au făcut echipă cu profesorii și speră că toți copiii cu vârste între 4 și 11 ani vor fi dispuși să încerce unele dintre alimentele mai exotice.
Se vor folosi sondaje, ateliere de lucru, interviuri și focus grupuri pentru a explora acest lucru.
În toată Europa, consumul de surse alternative de proteine, cum ar fi insectele, este deja normă. Un studiu din 2020 al Platformei Internaționale de Insecte pentru Alimente și Furaje (IPIFF) a constatat că 9 milioane de consumatori europeni au mâncat insecte în 2019, iar aceasta se așteaptă să crească la 390 de milioane până în 2030.
„Deși insectele comestibile nu sunt deocamdată vândute pe scară largă în Marea Britanie, ele fac parte din dieta a aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume”, a spus Christopher Bear, de la Universitatea Cardiff.
Verity Jones, de la Universitatea de Vest a Angliei din Bristol, a spus: „Toată lumea mănâncă insecte în fiecare zi. Există peste 30 de părți de insecte în fiecare 100 g de ciocolată… pâine, sucuri de fructe, hamei… mâncăm insecte”, a spus ea.
„Toate cercetările, pentru adulți și copii, indică că insectele întregi sunt dezgustătoare, dar insectele măcinate din alimente sunt foarte acceptabile. Nimănui nu-i place ideea de a-i rămâne o aripă crocantă între dinți. Cercetarea mea indică, ca și în cazul adulților, că băieții sunt mai predispuși să încerce mai întâi noile alimente, dar, în general, atât băieții, cât și fetele par să fie dispuși să încerce în egală măsură”, a mai adăugat Verity Jones, de la Universitatea de Vest a Angliei din Bristol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News