Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că doar spitalele mai primesc agent termic la o temperatură acceptabilă.
”În Timișoara situația este gravă”, spune edilul orașului de pe Bega, Dominic Fritz. ”Avem în jur de 50 de mii de gospodării care sunt legate la sistemul centralizat de termoficare, care poate livra agent termic doar la temperaturi mai scăzute tocmai pentru că nu ajung banii pentru a cumpăra cantitățile necesare de gaz.” a continuat primarul.
Dominic Fritz spune că spitalele sunt mai puțin afectate, dar elevii vor îngheța în clase.
”Pentru spitale, am ridicat temperatura, dar acest lucru nu este posibil și pentru școli, pentru că sunt prea multe clădiri și ar fi nevoie de aproape de un milion de lei pe zi pentru a ridica temperatura la un nivel normal”, spune primarul.
Fritz spune că sunt multe cazuri în care temperaturile din sălile de clasă coboară până la 15-16 grade. ”Din câte știu eu, peste 20 de școli au trecut în online din cauza frigului”, recunoaște primarul.
Acesta a mai arătat că, de la începutul lui 2022, încălzirea pentru Timișoara a costat în jur de 60 de milioane de lei, iar bugetul este la limită. ”Deja nu mai plătim alte facturi”, spune edilul.
”(Am plătit) 60 de milioane de lei pentru o factură la gaz care tot nu ajunge pentru a încălzi orașul. Nu mai avem bani și nu putem să susținem aceste eforturi până la sfârșitul lui martie.”, avertizează Dominic Fritz.
În luna noiembrie 2021, Guvernul aprobase alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică,
"Guvernul a alocat 54 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru municipiul Timișoara, pentru a ajuta autoritățile locale să achite facturile necesare asigurării agentului termic în oraș. Am avut mai multe discuții pe această temă cu premierul Florin Cîțu care a înțeles foarte bine necesitatea ajutorului de urgență pentru Timișoara. Este un gest corect și un răspuns la solicitările făcute de mine, de subprefectul Ovidiu Drăgănescu și de primarul Dominic Fritz. Desigur, suma alocată nu rezolvă problema Colterm. În continuare, mă aștept ca administrația din Timișoara să vină cu soluții pe termen lung pentru această problemă extrem de gravă. Sumele din fondul de rezervă și ajutoarele de urgență nu pot suplini absența unor măsuri concrete de rezolvare a situației Colterm.Categoric, în acest moment, prioritatea absolută este asigurarea căldurii și a apei calde pentru abonații Colterm, dar mă întreb cât de corecte au fost atacurile, de multe ori suburbane, la adresa premierului Cîțu venite din partea liderilor USR. Premierul care a fost făcut în toate felurile a acordat astăzi Timișoarei cea mai mare sumă din fondul de rezervă dintre cele 31 de orașe din țară care au solicitat acest sprijin", scria atunci Alin Nica pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu