Legea care acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în contextul închiderii temporare a școlilor, a fost trimisă joi spre promulgare. Detalii cheie pe care părinții trebuie să le știe.
În spațiul public se cunosc astfel informațiile: angajatorii sunt obligați să dea liber părinților cu copii, angajații își pot lua liber să aibă grijă de copii, odată închise școlile până în 22 martie.
Însă, trebuie să aveți în vedere următoarele informații din legea trimisă pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare:
- Se acordă zile libere UNUIA dintre părinți.
- Măsura este valabilă pentru părinții care au copii cu vârste PÂNĂ-N 12 ANI sau până-n 18 ani, în cazul copiilor cu dizabilități.
- Se acordă zile libere dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
- Zilele libere sunt PLĂTITE PE TOATĂ PERIOADA în care autoritățile au decis închiderea școlilor. Însă NU SUNT PLĂTITE INTEGRAL. Conform legii, se asigură 75% din salariul corespunzător perioadei în care se acordă zile libere.
- Părintele care-și ia zilele libere nu decide pur și simplu ca de mâine să stea acasă, ci trebuie să depună o cerere către angajator, alături de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, care nu-și ia zile libere.
- Prevederile se aplică în mediul public, precum și-n mediul privat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu