Cinci actuali și foști oficiali ruși au declarat pentru Bloomberg că președintele Vladimir Putin va continua războiul din umbră în Ucraina până când va crea în regiunile ucrainene estice forme cvasi-statale care să aibă drept de veto asupra viitorului țării.
Deși Putin și Petro Poroșenko s-au înțeles cu privire la pașii de urmat pentru destinderea conflictului, liderul de la Kremlin nu se va mulțumi până când regiunile estice, unde majoritatea populației este vorbitoare de limba rusă, nu vor primi autonomie. Sursele citate spun că Putin urmărește ca Donețkul și Luganskul să obțină drept de veto asupra unor decizii cruciale, precum intrarea Ucrainei în NATO.
Putin este dispus să aștepte până în noiembrie, după ce Ucraina alege un nou Parlament și sezonul electoral se încinge, pentru a se asigura că și-a atins scopul. Liderul de la Kremlin ar putea să închidă robinetul cu gaze pentru a forța un compromis, a dezvăluit un oficial rus sub protecția anonimatului după ce săptămâna trecută de discutat cu Vladimir Putin.
"Scopul lui Putin este să îngenuncheze Ucraina", spune Stanislav Belkovsky, consilier al lui Putin în timpul primului mandat de președinte, care în prezent conduce Institutul pentru Strategie Națională din Moscova. "(Vladimir Putin) vrea o structură federală pentru a pune o parte a țării (Ucrainei) sub controlul informal al Moscovei, blocând accederea în NATO", a explicat Belkovsky.
Afirmațiile surselor Bloomberg arată că, dincolo de toate speculațiile, acțiunile lui Putin în Ucraina au un motiv geostrategic fundamental: Ucraina, vecinul estic al Rusiei, cu care împarte aproape 2.300 de kilometri de graniță, trebuie împiedicată cu orice preț să intre în NATO.
O parte a analiștilor politici și militari sunt de părere că agresiunea Rusiei în Ucraina pornește dintr-o frustrare refulată a Moscovei privind extinderea constantă a NATO spre Est. Tema extinderii NATO a creat polemici și în rândul istoricilor. Diplomații ruși susțin că în 1989, după căderea Zidului Berlinului, URSS a acceptat să se retragă din Germania de Vest în schimbul, între altele, a promisiunii făcute de Vest că NATO nu va include membre din rândul statelor est-europene. Până în prezent, istoricii nu au găsit documente scrise care să ateste existența unei astfel de promisiuni din partea NATO. (DC News a scris AICI despre extinderea NATO ca sursă a conflicului din Ucraina).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News