EXCLUSIV  „Scopul nostru este de a oferi educație, nu doar divertisment”, susține Diane Dobrean, director Centrul Cultural Cugir/ VIDEO

Diane Dobrean, director al Centrului Cultural Cugir, județul Alba, a vorbit în cadrul emisiunii De Ce Citim, despre rolul instituției pe care o conduce și influența acestei instituții în viața comunității. 

„În marea majoritate a cazurilor, Centrele Culturale sunt instituții de cultură cu personalitate juridică, în funcție de comunitatea în care se află ele pot fi în subordinea Consiliului local sau în subordinea Consiliului județean. Activitatea pe care o desfășoară depinde și de susținerea și implicarea pe care o au la nivel comunitar, dar în principal desfășurăm o activitate pe mai multe paliere, cu siguranță și colegii mei din țară, pe cât pot, același lucru îl fac zi de zi, în sensul că nu doar găzduim sau organizăm evenimente culturale și aici mă refer la spectacole de muzică, piese de teatru. rolul nostru este un pic mai complex, încercăm să facem o educație culturală pe toate palierele de vârstă, începând de la copii, adulți, până la vârstnici. Tot în sarcina noastră, de cele mai multe ori, cade promovarea culturală a locului, poate chiar și promovarea obiectivelor turistice ale locului” a subliniat Diane Dobrean.

Istoria locului în care trăiești trebuie cunoscută 

„Situația Cugirului nu știu cât este de specială în sfera noastră culturală, cu siguranță mai sunt și alte localități. Aș vrea să mă refer și la diversitatea populației pe care o avem în oraș. Foarte multă lume a venit aici în perioada de dezvoltare economică a orașului, din diferite colțuri ale țării, aducând cu ei propria lor cultură și propriile lor cunoștințe. Se poate ca în unele cazuri istoria locului în care trăiesc să le fie mai puțin cunoscută, pentru că s-a pus foarte puțin accentul pe aceste aspecte în ultimele zeci de ani. Rolul nostru, al Centrelor culturale, este nu doar de a oferi divertisment, ci și de a oferi educație în ceea ce privește partea istorică, partea culturală a locului în care trăim zi de zi” a conchis directorul Centrului Cultural Cugir.

Youtube video image

Despre orașul Cugir

Situat în partea central-vestică a țării la marginea de vest a întinsei depresiuni a Transilvaniei, județul Alba cuprinde în limitele sale teritoriale trei mari unități naturale: Munții Apuseni în vest până în zona de izvoare a Someșului Cald şi Someșul Rece, respectiv a Arieșului Mare şi Arieșului Mic, Carpații Meridionali în sud incluzând o parte din Munții Șurianu la vest de Valea Sebeșului şi Munții Cindrelului la est de Sebeș, Podișul Târnavelor în est. Orașul Cugir este situat în zona de contact a culoarului depresionar al Orăștiei cu Munții Șureanu, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, la o altitudine de 300m față de nivelul mării.

Orașele capitală de județ apropiate Cugirului sunt : municipiul Alba-Iulia - 45 km sud-vest, municipiul Sibiu - 97 km, municipiul Deva - 45 km, municipiul Cluj-Napoca - 149 km.

Populația orașului este în prezent de 25.950 locuitori dintre care de naționalitate română 25.073 locuitori. În imediata apropriere spre est, sud şi vest se ridică dealuri ce depășesc 700 m altitudine, în mare măsură acoperite cu foioase şi plantații de pin. Spre sud de aceste dealuri se întinde regiunea muntoasă, grupa munților Șureanu ce face parte din Carpații Meridionali, iar spre nord șerpuiește lunca şi terasele râului Cugir. Principala rețea hidrografică o constituie bazinul râului Cugir afluent pe partea stângă a râului Mureș, având o lungime de 54 km.

Populația activă a orașului cuprinde aproximativ 13.500 de persoane, respectiv 42,9% din populația totală, cuprinsă în principal în activități industriale, construcții de mașini, confecții, prelucrarea lemnului, aproximativ 31,9% din populația totală. (sursa informații Cugir - site-ul primăriei Cugir) 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel