Scorţişoara, condimentul minune pentru sănătate. Vezi când devine PERICULOASĂ

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Scorţişoara are atât de multe beneficii pentru sănătate, încât merită să fie inclusă în meniul zilnic. Medicii însă ne atrag atenția să fim vigilenți. La un moment dat, ne poate face mai mult rău decât bine.

Alegeri prezidentiale 2024

Încă din vremea Egiptului Antic, scorțișoara a fost folosită ca un condiment rar și valoros. Era un cadou potrivit pentru regi. Azi, condimentul e ieftin și la îndemână. Dar valoarea i-a rămas aceeaşi, îndeosebi cea nutriţională. Scorțișoara este un condiment care se obține din scoarța interioară copacilor Cinnamomum. Mirosul și aroma distincte se datorează conținutului de cinamaldehidă (aldehidă cinamică). Acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului, arată Smartliving.ro.

Există două tipuri de scorțișoara: cea „adevărată” și cea „chinezească”

Scorțișoara Ceylon este mai rară, mai scumpă și cu mai multe beneficii pentru sănătate. Are o culoare maronie. Tipul Ceylon, este ”scorțișoara adevărată”, originar din Sri Lanka și din sudul Indiei. Provine din scoarța interioară a arborelui Cinnamomum verum.

Scorțișoara Cassia provine din arborele Cinnamomum cassia, originar din sudul Chinei și i se mai spune „scorțișoară chinezească”. Este considerată de calitate inferioară. Este foarte ieftină și este tipul cel mai frecvent consumat în întreaga lume, având o culoare roșiatică. Trebuie să știți că aproape toată scorțișoara găsită în supermarketuri este Cassia. Aceasta conține o cantitate mare de cumarină, care poate fi toxică în cantități mari.

Scorţişoara inhibă formarea vaselor de sânge care hrănesc tumorile

Scorțișoara poate proteja împotriva cancerului, conform unor studii de laborator, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase și formarea vaselor de sânge care hrănesc tumorile. Este mai bogată în antioxidanți decât usturoiul și oregano şi abundă în antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli. Are proprietăți antiinflamatorii şi poate reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, diminuând  nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL („rău”) și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL („bun”) rămâne stabil.

Are efecte benefice în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, doza recomandată fiind de 1 gram (aproximativ jumătate de linguriță de scorțișoară) pe zi. Aceasta îmbunătățește sensibilitatea la insulină. În plus, scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă interacționând cu numeroase enzime digestive. De asemenea, doi compuși din scorțișoară par să inhibe acumularea în creier a proteinei ”tau“, specifică bolii Alzheimer. Studii au demonstrat efecte pozitive și la bolnavii cu Parkinson. Mai mult, se pare că scorţişoara stopează alimentarea cu sânge a tumorilor.

Când devine periculoasă

Consumul excesiv de scorțișoară Cassia crește riscul de afte și de leziuni hepatice. De asemenea poate scădea glicemia și poate provoca probleme de respirație. În plus, scorțișoara interacțiunează cu unele medicamente. Cinamaldehida din scorțișoară poate irita și gâtul. Inhalarea accidentală de scorțișoară poate provoca inflamații pulmonare sau pneumonie de aspirație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel