Premierul scoțian dorește un nou referendum în privința independenței regiunii, întrucât dorește să se alăture Uniunii Europene.
Şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon şi-a reafirmat marţi angajamentul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei înainte de finalul anului 2023, în pofida opoziţiei ferme din partea Londrei, relatează France Presse, citat de Agerpres.
În condiţiile ieşirii din pandemie, trebuie să urmeze opţiuni care ne vor modela economia şi societatea pentru deceniile care vin, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian, prezentându-le deputaţilor scoţieni programul guvernului său pentru anul viitor.
Dacă va permite COVID-19, obiectivul este de a ţine un referendum privind autodeterminarea în prima jumătate a acestei legislaturi, înainte de finalul lui 2023, a precizat Sturgeon.
Premierul britanic Boris Johnson se opune ferm organizării unui asemenea referendum, susţinând că o consultare populară de tipul celei organizate deja în 2014 şi marcate de victoria cu 55% din voturi a taberei favorabile rămânerii Scoţiei în interiorul Regatului Unit nu are loc decât o dată în timpul unei generaţii.
Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea activităţii guvernului, a exclus însă organizarea unui nou asemenea referendum înaintea viitoarelor alegeri legislative din Regatul Unit, prevăzute pentru 2024.
Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat în ianuarie că speră că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea 'să se alăture' UE, subliniind că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care s-au opus în majoritate acestui pas la referendumul din 2016, relatează AFP.
'Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice', a spus Nicola Sturgeon pe site-ul partidului său pro-independenţă SNP, la două zile de la ieşirea Regatului Unit din piaţa unică şi uniunea vamală.
Ea şi-a exprimat la începutul anului determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut de tabăra sa în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat împotrivă. Însă decizia de a organiza un astfel de referendum îi revine prim-ministrului britanic Boris Johnson, care refuză cu fermitate. Totuşi, o victorie detaşată a SNP la alegerile locale din mai anul viitor ar întări presiunea asupra Londrei pentru acceptarea unei noi consultări populare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News