George Friedman, fondatorul agenției de analize geopolitice Stratfor, crede că liderii mondiali ignoră impactul real pe care un vot în favoarea independenței Scoției îl va avea asupra lumii. Friedman avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă eventuala independență a Scoției ca precedent pentru regiunile cu aspirații secesioniste.
"Separarea Scoţiei de Anglia, în contrast, nu poate fi minimizată. Dacă acea uniune veche de secole poate fi revizuită, atunci orice poate fi revizuit. Motivul separatiştilor scoţieni este că sunt o naţiune separată, că fiecare naţiune are dreptul la propriul stat şi dreptul la autodeterminarea propriului destin şi că scoţienii nu mai vor să facă parte din această uniune. Dar, dacă ei au dreptul să stabilească asta, de ce alţi europeni n-ar avea acelaşi drept?", scrie Friedman, într-un material citat de adevarul.ro.
"De exemplu, Spania modernă este un amalgam de regiuni. Una dintre accestea, regiunea catalană - care include Barcelona - adăposteşte o mişcare separatistă puternică. Dacă Scoţia poate părăsi Regatul Unit, de ce nu i s-ar permite şi Cataloniei să părăsească Spania? Mai spre est, Tratatul de la Trianon a dat României şi Cehoslovaciei porţiuni ample din Ungaria, cu tot cu ungurii care trăiau acolo. De ce ungurii care trăiesc în aceste teritorii n-ar avea dreptul să se realipească Ungarie? Între timp, dacă belgienii vorbitori de franceză şi belgienii vorbitori de olandeză vor să-şi separe destinele şi să se întoarcă la cee două regiuni şi respectivele ţări de origine, de ce nu li s-ar permite asta? Şi de ce estului Ucrainei nu i s-ar permite secesiunea şi unirea cu Rusia?", mai scrie analistul.
George Friedman crede că efectul de domino al votului de joi va depăși granițele Europei și va ajunge în Asia și Africa.
"Chestiunea scoţiană - ipoteza că scoţienii sunt o naţiune diferită şi că toate naţiunile au dreptul la autodeterminare - nu poate avea astericsuri. A avea acest scenariu în inima Europei de Vest ar stabili un precedent clar, care s-ar extinde geografic şi conceptual. Ar legitimiza mişcări similare la nivel mondial şi ar forţa reconsiderarea ideii de naţiune şi ce reprezintă aceasta. În final, o naţiune ar fi ceea ce spune majoritatea că este", mai arată șeful Stratfor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News