Premierul britanic David Cameron este criticat pentru responsabilitatea sa în avântul căpătat de campania pro-independență, iar analiștii din Regatul Unit cred că liderul consevatorilor riscă să piardă șefia Executivului chiar dacă scoțienii nu aleg să se despartă de Marea Britanie.
Unioniștii cred că mare parte a clasei politice de la Londra a neglijiat cu inconștiență impactul referendumului pentru independență din Scoția. În toamna anului 2012, David Cameron afișa lejeritate și complezență la semnarea Acordului de la Edinburgh, prin care Londra aproba organizarea unui plebiscit, cu Alex Salmond, premierul naționalist al Scoției. Pentru următorii doi ani, Westminster a privit cu degajare cum campania "yes" crește galopant. Butonul de panică a fost apăsat cu puține săptămâni înainte de momentul 18 septembrie, când un sondaj de opinie arăta, în premieră, că secesioniștii au căpătat un avantaj fragil.
Cercetarea sociologică a declanșat eforturi intensificate din parte lui Cameron, încununate cu discursuri lacrimogene care vizau să estompeze un eșec politic.
Presa din Regat este nemiloasă cu premierul conservator. Într-un material publicat în ziua referendumului, The Independent scrie că David Cameron este pe punctul de a deveni George W. Bush al Marii Britanii.
"Apoi, după ce va fi pierdut această luptă electorală care putea fi câștigată, unde greutatea argumentelor politice, geopolitice și economice erau în mod copleșitor de partea sa, se va împiedica într-un referendum pentru rămânerea în UE în care s-a băgat prostește. Ce șanse vor avea această figură politică slăbită și trupele sale divizate și demoralizate să câștige această bătălie?", scrie The Independent.
"Așadar, David Cameron va fi premierul britanic care a pierdut Scoția și a ieșit din Europa. Ca politician va fi un eșec. Dar pentru Regatul Unit va fi și mai rău - un dezastru istoric", scriu jurnaliștii britanici.
Presa din regat nu-l critică pe Cameron pentru că a permis organizarea unui referendum în Scoția (decizie progresistă pe care Spania o refuză Catloniei), ci pentru lipsa de implicare.
"A fost prea ocupat să țină țara împreună. Avea lucruri mai importante de făcut" - The Independent.
David Cameron a declarat în mai multe rânduri că nu va demisiona dacă Scoția votează pentru independență, deși noua configurație politică l-ar putea forța la o asemenea decizie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News