Scovergi ardelenești, rețetă. Pentru zilele în care îți e poftă de desertul de la munte, dar e prea departe să mergi să-l mănânci. Iată rețeta simplă pentru desertul delicios, ca cel din Poiana Brașov.
În zona Transilvaniei există foarte multe rețete de gogoși sau scovergi așa cum le spun localnicii. Ei bine, scovergile din Poiana Brașov sunt speciale. Deși sunt pregătite după o rețetă complicată, așa cum spun gospodinele din zonă, nu mai găsești în niciun alt loc asemenea desert.
Vă prezentăm și noi rețeta delicioasă.
500 grame de făină
25 grame de drojdie proaspătă
3 linguri de ulei
300 ml apă călduţă
400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
1 linguriţă de sare
Ulei pentru uns tigaia
Smântănă grasă pentru servire
Opțional, lângă brânză, se pot pune: cozile unei legături de ceapă și / sau 1 legătură de mărar proaspăt
1. Se cerce făina, se adăugă sarea și de amestecă.
2. Într-o cană, se adaugă drojdia cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi se lasă timp de 10 minute, la loc cald.
3. Se adaugă treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă.
4. Frământaţi timp de 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine și puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.
5. Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi, dacă doriți, amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică), citează turnulsfatului.ro
6. Bucățile de aluat, se întind pe rând cu sucitorul până se obţine un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii.
7. Se pune o lingură de umplutură în mijloc și se pliază marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
8. Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul, cu mare grijă pentru a nu o sparge, până ajunge la dimensiunea iniţială.
9. Se încinge tigaia şi se pune ulei din abundenţă.
10. Așezați bucata de aluat și lăsati-o să se rumenească pe o parte, aproximativ 5 minute. Verificaţi-o ridicând-o uşor, apoi, când e gata, întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.
Aceasta este rețeta de scovergi exact ca-n Poiana Brașov. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu