Scriitoarea Camelia Morda Baciu și-ar dori ca Italia să preia modelul Belgiei.
Duminică, 27 noiembrie, scriitorul Flaviu George Predescu a dialogat cu scriitoarea Camelia Morda Baciu, fondatoarea revistei Timpul Italia, într-o întâlnire „De Ce Citim – Despre condeiele române din Italia”. Originară din Vinerea-Cugir, Camelia Morda Baciu este membră a „Cenaclului de la Roma” – societatea literară a românilor din capitala Italiei și membră a „FUIS” – Federazione Unitaria Italiana Scrittori, autoare a mai multor volume de versuri și proză.
„Întorcându-mă cu 20 de ani în urmă, vreau să spun că, pentru primele clase, I - IV-a, cumpăram cărți din România, de matematică și limba română, și făceam după-amiaza, cât îmi permitea timpul, materii în limba română. Le-am insuflat dorința de a învăța limba română. (...) Pentru mulți dintre noi care trăim dincolo de granițele României, limba română se transformă, încet-încet, din limbă maternă în limbă doar la nivel de dicție, vorbire, comunicare. Pe urmă, sunt toate aceste influențe, se introduc elemente de fonetică, de lexic. Noi încercăm să ne menținem pe linia de plutire cât putem. Ne bucurăm că, în ultimii ani, există un proiect, un parteneriat între Ministerul Educației din România cu Ministerele Educației din străinătate. Chiar am cunoscut două profesoare de limba română care activează în aceste proiecte. La aceste cursuri nu participă doar copii români, sunt copii din Italia, din India. Este impresionant! Noi, adulții, avem întâlnirile noastre în cadrul Cenaclului, suntem ajutați. Ni se dă posibilitatea să scriem în limba română. Academia României se implică și Ambasada României se implică foarte mult. La toate evenimentele participă și italieni”, a spus Camelia Morda Baciu.
„Mi-aș dori un lucru în plus. M-aș gândi la Italia, în primul rând, să adopte, în viitorul apropiat, modelul Belgiei”, a zis scriitoarea, explicând ulterior: „De câțiva ani, Belgia a introdus în programa școlară ca disciplină limba și cultura de origine. Se urmărește astfel și facilitarea colaborării culturale, de aici derivă și toleranță și aprecierea valorii celorlalți. Se fac pași și în Italia”, a conchis Camelia Morda Baciu.
Emisiunea este realizată în cadrul proiectului Apel la Educație, desfășurat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu