Scriitorul Arthur Suciu face naveta București-Suceava cu trenul. Ce a constatat este trist. "Du-te și tu, nene, cu mașina sau cu avionul"

Foto: Doinița Manic
Foto: Doinița Manic

Scriitorul Arthur Suciu a vorbit despre starea deplorabilă a trenurilor din România.

Scriitorul Arthur Suciu spune că face naveta cu trenul pe ruta București-Suceava, la două săptămâni, iar călătoria cu trenul în România devine din ce în ce mai grea, cu multe întârzieri, mai puține vagoane și mizerie. În plus, acesta a trage atenția asupra necesității modernizării acestui mijloc de transport în comun.

"Merg mult cu trenul, chiar foarte mult. Să faci la două săptămâni ruta București-Suceava cu mașina e destul de obositor și costisitor (cam 500 de lei costă numai benzina, pe când cu trenul costă 220). Dar, de câte ori scriu despre observațiile mele din tren, e câte cineva care comentează: "Du-te și tu, nene, cu mașina sau cu avionul!".

Avionul București-Suceava e mai ieftin decât taxiul de la aeroport până în centrul Sucevei. Rentează dacă mergi rar, dar dacă faci naveta, ca mine, nu rentează. Dar e ca și cum faptul de a spune că merg cu trenul e o declarație de sărăntoc. "Săracu' de el! Merge cu trenul".

De fapt, îmi și place să merg cu trenul. Nu trebuie să mă concentrez ca la volan, pot să citesc, să văd un film, să stau de vorbă cu oamenii, să mă gândesc: trenul e un loc excelent pentru a medita. Problema e că văd, de la o zi la alta, cum totul se degradează.

Arthur Suciu: Totul arată mult mai prost decât acum 10 ani

Vagoanele arată tot mai prost (cele mai multe sunt reciclate), sunt tot mai multe întârzieri, tot mai puține vagoane. Parcă CFR nu mai merge după ceas, cum mergea pe vremea bunicului meu, care a fost ceferist, ci merge după cum se poate, șontâc, șontâc.

Inclusiv angajații îmi par tot mai demoralizați. Totul arată mult mai prost decât acum 10 ani. Cred că situația aceasta are mare legătură cu modul dominant de a gândi. Când Nicușor Dan a introdus taxă de parcare în centrul Capitalei (și s-a discutat și despre taxa eco), lumea a zis: "Bravo! Așa e în Occident!". Problema e că, în Occident, există și rețea complexă de metrou, există și trenuri care merg până în mijlocul capitalei, și parcări la periferia ei etc. Dar acest tip de gândire e unul tipic pentru așa-zișii oameni de elită, de dreapta, pe care nu-i interesează decât să pară ei mai de centru.

"Lucrul bine făcut se face de jos în sus, de la temelie"

O gândire normală ar trebui să înceapă cu trenurile, cu transportul în comun, cu parcările și numai la sfârșit să impună taxe de transport cu mașina sau de parcare în centru. La noi e invers: cine e șmecher plătește pentru intrarea în centru, iar trenurile pot să deraieze, să pută, să se dezmembreze, nu contează, căci cu trenul merg doar sărăntocii, ăia care nu muncesc.

Asta e gândirea "de dreapta", însă, după câte știu, adevărata gândire de dreapta ar trebui să urmărească nu șmecheria de centru, ci lucrul bine făcut (o expresie deja compromisă). Deci, lucrul bine făcut - ăsta e un principiu de dreapta, iar lucrul bine făcut se face de jos în sus, de la temelie, de la trenuri spre bolidele din centru și nu invers", a scris Arthur Suciu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel