Scriitorul clujean Horia Muntenuş va lansa pe 14 septembrie filmul său documentar-artistic 'Basarabia', un lungmetraj de 300 de minute despre istoria şi geografia ei spirituală.
'Sinapsa Film, în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociaţia ASTRA - Despărţământul 'Eugen Hulea' Alba Iulia şi 'Despărţământul ASTRA' Câmpia Turzii, Asociaţia 'Datini străbune', organizează în data de 14 septembrie 2019, de Ziua Crucii, la ora 15, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, premiera filmului documentar-artistic 'Basarabia', un lungmetraj cu o durată de 300 de minute. Filmul este realizat cu sprijinul popular de pe ambele maluri ale Prutului.
Filmările au început pe data de 1 decembrie 2016, la Chişinău şi au continuat până în noiembrie 2018, cu finalizarea postproducţiei anul acesta, 2019, când se împlinesc 101 ani de la Declaraţia de Unire cu România a Sfatului Ţării din Basarabia', a declarat duminică, pentru AGERPRES, Horia Muntenuş. Filmul realizat de Horia Muntenuş prezintă 'o radiografie a istoriei şi geografiei spirituale a Basarabiei - o investigaţie a trecutului zbuciumat' prin care au trecut românii de dincolo de Prut.
Basarabia' este un film documentar-artistic, independent, despre suferinţă, traume, dar şi despre puterea Fiinţei de a se manifesta în candoarea supravieţuirii, în bucuriile simple, dar triumfătoare, plenare şi fireşti ale vieţii. În film sunt intervievaţi istorici de prestigiu şi personalităţi culturale de pe ambele maluri ale Prutului; sunt intervievaţi supravieţuitori şi martori ai unor evenimente istorice; sunt întrunite documente inedite; sunt realizate filmări artistice; sunt convocate elemente ale folclorului şi ale tradiţiei. Producţia filmului se sprijină şi pe protocoalele de colaborare, în documentarea şi cercetarea ştiinţifică, semnate şi realizate cu Asociaţia 'Despărţământul ASTRA' Câmpia Turzii, cu Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, cu Centrul de Cultură şi Istorie Militară şi cu Muzeul Militar din Republica Moldova, cu Academia de Ştiinţe a Moldovei', a mai spus Horia Muntenuş.
El le mulţumeşte celor care au sprijinit, prin subscripţie publică, producţia filmului şi celor care i-au fost aproape şi care au contribuit, prin voluntariatul lor, la această producţie. 'Le mulţumesc celor pe care i-am intervievat. Aduc un omagiu tuturor celor care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru întregirea ţării, celor care şi-au dat viaţa, au suferit teroarea, umilinţa, prigonirile, izgonirile, închisorile, deportările. Basarabia este pentru românitate nu doar un teritoriu al ţării, ci şi un templu ridicat din nădejdea udată cu sânge şi cu lacrimi. Basarabia e sensul întregii noastre istorii naţionale', a subliniat Horia Muntenuş. Horia Muntenuş este scriitor şi jurnalist, a publicat 12 volume de versuri, romanul 'Dincolo de stelele reci', un studiu despre Constantin Brâncuşi ('Dincolo de Brâncuşi') şi este autorul filmelor documentare 'Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuşi' şi 'Calea Eroilor, istoria unei capodopere'. De asemenea, conduce Studioul de producţie cinematografică 'Sinapsa Film'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News