Scriitorul Orhan Pamuk îl acuză pe Erdogan de cenzură

Celebrul scriitor turc Orhan Pamuk a acuzat marți ziarul turc Hürriyet că a refuzat să publice un interviu cu el în care își manifesta opoziția față de întărirea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, care va fi supusă unui referendum în luna aprilie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură a declarat pentru platforma "Susma" (Tăcere — n.r.), care combate cenzura mediatică în Turcia, că a acordat un interviu cotidianului Hürriyet, în care afirma că va vota "nu" la referendum și în care își explica motivele deciziei.

Acest interviu, care urma să apară luni, "nu a fost din nefericire publicat", a adăugat autorul cărților "Zăpadă" și "Mă numesc Roșu", laureat în 2006 al premiului Nobel pentru literatură.

Cotidianul Hürriyet, al Dogan Holding — unul dintre cele mai mari grupuri din Turcia care are interese în media și în domeniul energiei — nu a răspuns până în prezent acuzației lui Orhan Pamuk, notează France Presse.

Acest episod ilustrează autocenzura în media din Turcia, într-un context de presiune crescândă asupra presei, în special după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie anul trecut.

După puciul eșuat zeci de media au fost închise și sute de jurnaliști concediați în cadrul unor vaste epurări a căror amploare a suscitat critici în Europa.

Cu două luni înainte de referendumul programat pentru 16 aprilie privind o reformă constituțională care vizează transformarea sistemului politic într-unul prezidențial, presiunea pare să crească și mai mult, scrie AFP.

Un prezentator al postului Kanal D, care aparține grupului Dogan, a fost concediat săptămâna trecută după ce și-a anunțat public opoziția față de revizuirea constituțională.

Într-un comunicat publicat marți, grupul Dogan a menționat o "încălcare" a "principiilor editoriale". "Datoria mijloacelor media ale Dogan nu este să impună un vot de 'da' sau 'nu'", a precizat holdingul.

Reforma constituțională i-ar permite șefului statului turc să numească și să revoce miniștri, să promulge decrete și să decreteze starea de urgență. Textul suscită îngrijorarea opozanților și a ONG-urilor, care îl acuză pe Erdogan de derivă autoritară, mai scrie agenția de știri franceză.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel