Scrisoare către Ciolacu. Marinela Țepuș (teatrolog): Articolul din lege care dăunează grav culturii române. Va anihila multe instituții de cultură

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Marinela Țepuș, teatrolog, filolog și fost secretar literar la Teatrul George Ciprian din Buzău, a lansat o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu. 

În scrisoare, Marinela Țepuș îi cere premierului să renunțe la articolul XXIII al Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, care, potrivit acesteia, va anihila multe instituții de cultură.

„Stimate Domnule Prim-ministru,

Subsemnata Marinela Țepuș, vă scriu în calitate de om de teatru cu o experiență de peste 30 de ani în branșă (critic de teatru de 30 de ani, manager al Teatrului ”George Ciprian” din Buzău vreme de cinci ani și șase luni și manager al Teatrului ”Nottara” din București vreme de 10 ani și cinci luni).

Vă scriu referindu-mă cu precădere la teatre, pentru că la asta mă pricep. Însă  dumneavoastră sunteți prim-ministrul acestei țări și fiecare domeniu de activitate depinde de profesionalismul/ onestitatea/ integritatea dumneavoastră. Îmi doresc să cred că așa va fi.

Vă scriu cu teamă și cu multă mâhnire văzând cum susțineți o Ordonanță al cărei articol XXIII dăunează grav culturii române și mă gândesc că, probabil, ați dat prea multă atenție gândirii unor tehnocrați, or, teatrul, implicit cultura, se evaluează cu alte instrumente decât cele financiar-contabile!

V-am urmărit, cu multă atenție, declarațiile și mi-am dat seama că nu doriți să distrugeți, ci doar să ”eficientizați” instituțiile de spectacole, însă, a impune asemenea măsuri înseamnă a vă asuma responsabilitatea pentru o reformă, care, în final, va conduce, inevitabil, la nimicirea unei bune părți din ceea ce a mai rămas din patrimoniul cultural român (teatre, centre culturale, muzee, biblioteci, filarmonici, reviste…)!

Iată argumentele pentru care vă rog, politicos, să reevaluați situația și să renunțați la articolul XXIII al ORDONANȚEI DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/ regionalizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, articol menit să anihileze multe instituții de cultură și conform căruia (acum sau mai târziu) puteți fi etichetat drept călău al acestora:

Despre asemenea ”comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer a activității către alte structuri organizatorice” s-a vorbit, periodic, de zeci de ani încoace (ba însuși Nicolae Ceaușescu a avut o asemenea inițiativă, unind teatrele bucureștene sub două direcții – Teatrul Național și Teatrul ”Bulandra”), însă toate demersurile de acest fel au eșuat. V-ați întrebat de ce? Pentru că, în final, s-a demonstrat că astfel gesturi distrug nu zidesc.", a scris Marinela Țepuș. 

Nicușor Dan vorbește despre comasarea unor instituții

„De vreo doi ani încoace, chiar actualul primar general, dl Nicușor Dan, vorbește despre comasarea unor instituții și/sau centre culturale bucureștene din subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București. Există chiar și unele proiecte în acest sens, ultimul fiind expus public de curând, cu mențiunea că ”nu are nevoie” de Ordonanță pentru a ”eficientiza” cultura.

Ceea ce probabil nu știți, însă dânsul sigur știe, este că s-a purces deja la o astfel de ”eficientizare” într-un stil pur românesc: teatrele ”mari” (cu mai mult de 50 de angajați) ”împrumută” teatrelor ”mici” (cu mai puțin de 50) – însă doar celor ”agreate” de primarul general -, angajați sub forma unor ”cumuluri de funcții” cu puține ore de lucru, doar cât să-și ocupe posturile și să nu fie amenințate cu ”comasarea/ desființarea….” Cele două Centre mari, care se ocupă de educație și cultură și sunt cu deosebire iubite și bine bugetate de către primarul nostru (pot fi ușor recunoscute și fără a le pomeni numele), preiau angajați de la cele năpăstuite, propuse spre desființare. Este o vrie a angajărilor în instituțiile bucureștene din subordinea PMB și CGMB cum nu s-a mai pomenit!

Însă mă întreb – și ar fi bine să-l întrebați și dumneavoastră pe dl primar general -, care-i ”eficientizarea”, câtă vreme numărul de angajați rămâne relativ același, iar bugetul pentru salarii se mărește simțitor, acoperind și ”cumulurile salvatoare”? Vă răspund eu: crește capitalul de imagine în rândul credulilor care ar trebui să-l voteze anul viitor.", a scris Marinela Țepuș. 

Ce spune ministrul Culturii, Raluca Turcan?

„Într-o conferință de presă, Doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii, declara: „Sper să găsesc o variantă care să nu afecteze ministerul şi domeniul culturii. (…) Posturi sunt neocupate, însă cultura este un domeniu specific pentru că dacă sunt, de exemplu, posturi libere într-o orchestră şi acelea se taie, prin tăiere orchestra ar putea să nu mai funcţioneze (…)”

Nu vi se pare ciudat faptul că nu pomenește nimic de ”comasare/ desființare/ reorganizare/ fuzionare sau transfer a activității către alte structuri organizatorice”?

Nici mie, pentru că dumneaei se referă strict la ceea ce se întâmplă acum, sigur în București, posibil și în țară, prin locurile în care ordonatorii de credite vor să-și păstreze instituțiile de cultură, adică se fac angajări la greu. Cât despre comasări/ desființări, cu siguranță este de acord, pentru că PNL-ul are la activ câteva astfel de proiecte (ce dacă eșuate? n.n. cazul fuziunii Operei Naționale Române cu Teatrul Național de Operetă ”Ion Dacian” de acum ceva timp);

Legea nr. 282/2015

„Cunoașteți, desigur, efectele dezastruoase ale Legii nr. 282/2015, aceea prin care o seamă de instituții publice de spectacole (și nu numai) și-au pierdut dreptul de a programa spectacole la sediu pentru că aveau bulină roșie – clasa I risc seismic. Legea n-a rezolvat mai nimic, pentru că nici în acest moment nu s-au făcut expertize serioase care să ateste adevăratul  grad de pericol al clădirilor vechi și nici consolidări ale vreunor imobile care adăpostesc teatre (n.n. Teatrul ”Nottara”, Teatrul Mic și Teatrul Foarte Mic, Teatrul ”Bulandra”), însă a fost dăunătoare pentru multe instituții de spectacole;

După cum vedeți, această lege  doar ”completează” o Ordonanță mai veche, din 1994, producându-și efectele la sfârșitul anului 2015. Sunt convinsă că, după ce vă veți asuma această Ordonanță, nu veți purcede la desființarea/ comasarea teatrelor (sau cel puțin așa sper). Însă, răul făcut va fi doar ascuns sub preș, putând să acționeze în orice clipă din ordinul vreunor politicieni plini de zel, fix după modelul Legii 282/2015. Așadar, odată cu apariția, în Monitorul Oficial, a acestei Ordonanțe, orice viitor ministru al culturii/ președinte de consiliu județean/ primar va deveni stăpân peste instituțiile de cultură din subordine, făcând cu ele ce poftește.

Cutia Pandorei, odată deschisă, va da libertate unui primar ca Nicușor Dan să comaseze/ desființeze/ reorganizeze toate teatrele din subordine, punându-le în pericol chiar și pe cele istorice, cu o activitate de 50 – 60 – 70 de ani, conform ”Art. XXIII (1)  b) Activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar”.

Până acum, puteau fi comasate/ desființate/ reorganizate… doar instituțiile înființate de Consiliile județene și/sau locale, nu și cele înființate de Consiliul de Miniștri, în regimul trecut. Veți fi părtaș la o asemenea monstruozitate? Domnul Nicușor Dan abia așteaptă, pentru că și-a expus această idee, de câte ori a avut prilejul.

  • Nu știu ca vreun guvern PSD să fi fost de acord cu distrugerea culturii într-un asemenea mod! Dar știu că Doamna Gabriela Firea, în calitate de primar general al Capitalei, a sprijinit instituțiile culturale, în vremea pandemiei, cum s-a priceput mai bine, asigurându-le bugete pentru subzistență și luptându-se cu toți potrivnicii, chiar și cu unii din propriul său partid;
  • E imposibil să ”eficientizezi” economic teatrul fără să îi deteriorezi chiar menirea, pentru simplul motiv că ”foloasele” de pe urma lui se văd în timp. Teatrul apelează la sufletul și mintea omului, fiind un evident factor educativ. Când beneficiile sale vor fi cuantificate în veniturile obținute din vânzarea biletelor, acesta se va transforma în teatru comercial. Însă și așa, deocamdată, România nu e pregătită pentru o astfel de industrie de divertisment;
  • A ”comasa/ desființa/ reorganiza…” teatrele după numărul de angajați este o acțiune cel puțin păguboasă, pentru că un oraș/ județ poate rămâne fără nicio instituție de spectacole. Dau doar exemplul Buzăului dumneavoastră natal: prin dispariția Teatrului ”George Ciprian” și orașul, și județul vor fi vitregite;
  • Valoarea/calitatea unui teatru nu constă în numărul de angajați, ci în programele/proiectele/activitățile conexe pe care le realizează în/pentru  urbea/ județul în care se află. Or, în acest caz, teatrele trebuie evaluate cu instrumente specifice, nicidecum contabilicești (de fapt, aritmetice);
  • Am preluat din Memoriul Rețelei Naționale a Muzeelor din România câteva date, pe care le redau mai jos, pentru a vedea cât de gravă este situația teatrelor în contextual în care veți menține articolul XIII al Ordonanței menționate. Aveți, cu siguranță, acest document. Puteți găsi în el și alte instituții aflate în pericolul de a dispărea.

Din totalul de 127 de instituții de spectacole sau concerte – cu personalitate juridică, 37 de instituții au sub 50 de posturi: 22 sunt teatre dramatice sau teatre pentru copii, iar 15 sunt filarmonici, ansambluri muzicale, centre culturale cu activitate de spectacol.

Unele dintre aceste teatre au o activitatea cu adevărat laborioasă.

Oare dispariția celor 779 de posturi va conduce la salvarea economică a României?

Cu speranța că veți lua în considerare aceste argumente,

Marinela Țepuș", a mai scris teatrologul în scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu, potrivit tepusa.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel