Scrisoare deschisă către Iohannis. Ce solicită tinerii din România

Klaus Iohannis Foto: Crișan Andreescu
Klaus Iohannis Foto: Crișan Andreescu

Tinerii solicită Președintelui României retrimiterea în Parlament a Legii privind educația sexuală! 

Publicitate

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești  din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) își exprimă  dezamăgirea față de decizia Curții Constituționale a României, care stipulează faptul  că legea de modificare a Legii 272/2004, care prevede faptul că educația sexuală este  înlocuită de educație sanitară, (realizată doar cu acordul părintelui) se încadrează în limitele constituționalității. 

”În luna mai, odată cu adoptarea acestei legi, societatea civilă a atras atenția  asupra necesității introducerii educației sexuale în școli, în sensul propriu al termenului.  Încercarea decidenților de a limita accesul elevilor la educație sexuală reprezintă un  act iresponsabil, având în vedere faptul că România se află la coada clasamentului în  ceea ce privește sănătatea sexuală a tinerilor și numărul mamelor adolescente. 

Ce spun statisticile 

Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727  de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele  adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naștere și una la a treia. Cât ține de mamele  adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a  patra, 8 la a cincea și una la a șasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer  de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai  mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din țările  Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la  100.000 de femei). 

Conform notei Policies for Sexuality Education in the European Union, bunele  practici în ceea ce privește educația sexuală includ intervenția profesioniștilor în  domeniu, bazată pe o abordare holistică. Acest aspect presupune faptul că educația  sexuală ar trebui să livreze cunoștințe comprehensive, variate și oneste, reunind atât  informații fiziologice, cât și de natură relațională. Conform aceleiași note, educația  sexuală de calitate depinde de includerea acesteia în curriculumul obligatoriu. Actorii  esențiali în acest context sunt ministerele de resort (sănătate și educație), ONG-urile,  cadrele didactice, părinții și profesioniștii, întrucât ei sunt cei care livrează aceste  informații tinerilor. 

Un subiect tabu 

În multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de  discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde la informații  privind educația sexuală care ar trebui să fie livrate de specialiști în domeniu, astfel că  informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ  reprezintă unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației  sexuale, precum contracepția, planificarea familială ș.a. 

Din aceste motive, solicităm Președintelui României retrimiterea în Parlamentul  României, spre reexaminare, a Legii pentru modificarea Legii nr. 272/2004”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel