Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, avertizând despre un iminent „colaps în lanț al industriei de retail și al furnizorilor săi”.
Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, avertizând despre un iminent „colaps în lanț al industriei de retail și al furnizorilor săi", se arată într-un comunicat.
Măsurile de restricție ale autorităților nu au fost însoțite și de explicații despre relațiile contractuale dintre comercianți și centrele comerciale, pe perioada stării de urgență. În acest fel, companiile sunt obligate să plătească în continuare chirii proprietarilor de centre comerciale, într-o situație în care activitatea comercială a încetat.
Scrisoarea semnată de 270 de companii cu peste 12.000 de angajați cere două măsuri urgente:
„1. Suspendarea de drept a contractelor conexe pe întreaga perioadă a suspendării comerțului.
2. Emiterea de reguli noi de interpretare și aplicare a contractelor după reluarea activității."
„Stimate domnule Prim Ministru,
În aceste clipe grele pentru economia româneasca în general și pentru industria de retail în particular, vă solicităm intervenția urgentă!
Intrarea în vigoare a Decretului Prezidențial numărul 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgentă și a Ordonanțelor Militare numărul 1 și numărul 2 au condus la închiderea centrelor comerciale din România. Chiriașii acestor unității, mai puțin magazinele de retail alimentar și farmaceutic, și-au oprit și ei activitatea.
Decizia autorităților române de a opri activitatea în domeniu nu a fost însoțită însă și de o clarificare de ordin normativ a relațiilor contractuale existente între comercianți și proprietarii de centre comerciale, pentru perioada stării de urgență, respectiv pe durata de valabilitate a restricțiilor aplicate domeniului.
Astfel, în mod injust, cele mai multe centre comerciale au continuat să emită facturi de chirie, taxe sau cheltuieli în aceasta perioadă. Mai mult, diferiți proprietari amenință cu executarea garanțiilor bancare și în unele cazuri au început deja demersurile în acest sens.
Acest lucru va conduce în scurtă vreme întâi la falimente iar apoi la un colaps în lanț al industriei de retail și al furnizorilor săi. Consecințele vor fi multiple: dispariția a mii de firme românești, șomajul a sute de mii de români, declinul pe termen lung al industriei naționale de profil.
Nu există nicio justificare economică, juridică sau morală pentru solicitarea acestor sume de la chiriașii din industria de retail. Impactul negativ al stării de urgență și al crizei economice trebuie distribuit echitabil, pentru a se permite supraviețuirea tuturor în acest context extrem de dificil.
Ne aflăm astăzi în fața unei realități în care Guvernul României, nevoile umanitare și interesul național reclamă să nu desfășurăm activități comerciale, în vreme ce proprietarii de centre comerciale, în baza țintelor de profit existente și a intereselor particulare ne solicită achitarea de cheltuieli inexistente.
Guvernul României, care a suspendat obiectul contractelor dintre entitățile private din acest domeniu, poate și trebuie să aducă clarificări suplimentare, reglementând modul de aplicare a lor pe durata stării de urgență.
În temeiul principiilor echității, solidarității și corectitudinii, vă solicităm de aceea să adoptați urgent următoarele măsuri:
1. Suspendarea de drept a contractelor conexe pe întreaga perioadă a suspendării comerțului!
2. Emiterea de reguli noi de interpretare și aplicare a contractelor după reluarea activității!
Doar astfel România va mai avea o industrie de retail funcțională după trecerea pandemiei și pe parcursul reluării activității comerciale!
Cu aleasă considerație,
Comitetul Director – RORETAIL".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News