Scrisoare pentru Reding, de la Renate Weber: Este o bătălie ca în anii 90, între judecători și procurorii care vor să-și recapete puterea din comunism

Renate Weber a făcut afirmații șocante despre războiul din Justiție. Europarlamentarul a declarat pentru DeCe News că îi va trimite până sâmbătă o scrisoare comisarului european Viviane Reding, în care îi va prezenta situația din România, după recentele evoluții din CSM. Dna Weber consideră că în Justiție se duce o luptă între două tabere: judecătorii reformiști și unii procurori care încearcă să revină la pozițiile de putere pe care le aveau în timpul comunismului, folosindu-se de legăturile pe care le au cu serviciile secrete.

Revolta sutelor de judecători care i-au revocat pe Ghica și Danileț, propunerile de grevă generală, interceptările, denunțurile și amenințările cu procese civile sau penale, la nivelul CSM, au rămas fără ecou în Raportul MCV. Parlamentarii USL nu au folosit prilejul pentru a contracara propaganda grupului PPE, în structurile europene.

Renate Weber consideră, însă, că este necesară o reacție puternică a reprezentanților României la Bruxelles, pentru a explica partenerilor europeni ce se întâmplă în Justiția din România.

- În acest moment, din ceea ce apare în mass media se dă impresia că în Justiție are loc o luptă între sprijinitorii lui Traian Băsescu și contestatarii acestuia, a declarat pentru DeCe News europarlamentarul. De fapt, bătălia s-a mai dus odată, în anii 90, și este o luptă pe viață și pe moarte între cele două categorii profesionale: judecători și procurori. Președintele ICCJ sau președintele Curții de Apel nu îl apără direct pe Traian Băsescu. Sau, mai bine zis, nu îl susțin direct pe președinte, ci ele susțin interesele procurorilor, au trecut în cealaltă tabără, iar acolo se află și Traian Băsescu.

- De unde acest conflict între procurori și judecători?

- Am trăit într-o țară în care un procuror avea mai multă putere decât judecătorul. Mă refer la România comunistă. Aceste vremuri s-au întors. Vedem cum judecătorii iau astăzi decizii care nu se pun în aplicare, ci se așteaptă ca procurorii să motiveze, când au chef, recursul, de exemplu. Vedem cum intervențiile CSM merg într-o singură parte, cum greșelile procurorilor nu sunt sancționate... ne-am străduit, ani de zile, să reformăm Justiția. A fost greu să avansăm pentru că procurorii au ținut cu dinții la statutul pe care îl aveau în epoca lui Ceaușescu. Vă dau exemple care pot părea amănunte, detalii, dar au o semnificație mult mai mare. Procurorul, de pildă, în vremea comuniștilor, intra pe aceeași ușă cu judecătorul. Era plasat în sala de judecată la același nivel de înălțime, în vreme ce avocații erau plasați mai jos. Dacă procurorul ieșea din sală se întrerupea procesul. Inclusiv prin astfel de gesturi simbolice își marcau puterea și au fost menținute ani de zile, după 1989. Uitați-vă la filmele din țările occidentale, vedeți care este raportul de putere într-o instanță și o să înțelegeți. A durat mult să revenim la normal, dar când procurorii au înțeles care e rostul lor în cadrul procesului, pe o bază firească în statul de drept, a venit campania de imagine cu DNA, eroii anticorupției, cu telejustiția, cu încordarea mușchilor la televizor.

- De ce a izbucnit războiul abia după ce Traian Băsescu a pierdut guvernarea?

- Nu are nicio legătură. Alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM a declanșat revolta judecătorilor. Alegerea dnei Hăineală este o încercare de resuscitare a politicii de forță a procurorilor, din vremea comunistă. CSM este garantul independenței judecătorilor! Cum poate un procuror să garanteze independența judecătorilor? De aceea, judecătorii s-au revoltat și au pus în discuție inclusiv metodele folosite pentru această lovitură, știut fiind că prin natura muncii lor procurorii au legături cu serviciile secrete, colaborează cu acestea..

- Când va fi informată dna Reding de situația din România?

- Acum scriu o scrisoare în care o informez, inlcusiv cu ceea ce s-a întâmplat ieri la CSM. Cred că până la sfârșitul săptămânii va primi materialul. Nu va putea spune că nu a știut și că nu înțelege implicațiile bătăliei care se duce în aceste zile pentru păstrarea democrației și a statului de drept, în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel