Gazprom încearcă să liniștească clienții europeni că încă pot cumpăra gaz.
Gazprom PJSC a scris clienților săi europeni pentru a-i asigura că pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile, cel mai recent indiciu că Rusia ar putea încerca să găsească o modalitate de a menține raportul comercial.
Companiile europene se chinuie să descopere cum pot continua să cumpere gaz rusesc după ce Moscova a cerut plățile în ruble, iar Comisia Europeană a spus că o astfel de mișcare ar încălca sancțiunile. Polonia și Bulgaria au fost deja întrerupte, iar termenele limită de plată ale altor țări scad la sfârșitul acestei luni.
Într-o scrisoare văzută de Bloomberg, Gazprom le-a spus clienților că un nou ordin publicat de Kremlin pe 4 mai „clarifică procedura” stabilită în decretul inițial privind plățile în ruble.
Nu este clar dacă noul ordin va fi suficient pentru a atenua preocupările Uniunii Europene, care a spus că înființarea unui cont în ruble și relațiile cu banca centrală ar încălca sancțiunile. Până în acest moment, UE nu a făcut nici un comentariu.
Noul ordin spune că valuta străină primită de la cumpărători urmează să fie schimbată în ruble prin conturi la Centrul Național de Compensare din Rusia.
Gazprom a spus în scrisoare că ordinul asigură transparența fluxurilor de numerar de la cumpărătorii străini și exclude posibilitatea ca orice „terț” să fie implicat în decontări. Procedura așa cum este stabilită pare să excludă banca centrală sancționată.
După cum se știe, Rusia a cerut companiilor să deschidă două conturi -- unul în euro și unul în ruble -- și a stipulat că plata nu se decontează până la sosirea rublelor. UE a spus că acest lucru dă prea multă putere Moscovei și încalcă sancțiunile băncii centrale. UE sugerează companiilor să plătească în euro și să caute confirmarea din partea rusă că tranzacția se încheie imediat ce plata a fost efectuată.
Banca Rusiei a spus că, dacă cumpărătorii străini de gaze ar plăti în conturile lor în valută străină cu bună-credință, gazul nu ar fi oprit chiar dacă Gazprombank nu reușește să convertească aceste fonduri în ruble, atâta timp cât blocarea nu a fost cauzată prin sancțiuni.
Separat, guvernatorul Elvira Nabiullina a anunțat că mecanismul limitează și perioada de conversie a euro și dolarilor în ruble la două zile lucrătoare, în încercarea de a atenua îngrijorările UE că fondurile în valută ar putea ajunge să fie văzute ca un împrumut acordat băncii centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News