Scrisoarea unui medic de familie: CNAS refuză decontarea gărzilor în centrele de permanenţă

medic centre de permanenta
medic centre de permanenta
Alegeri prezidentiale 2024

Ministerul Sănătăţii anunţa, acum câteva săptămâni, succesul noilor reguli privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă, care acestea au dus  la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor. Un medic de familie din localitatea Caraula, judeţul Dolj, contrazice, însă, declaraţiile pompoase ale ministerului şi atrage atenţia asupra disfuncţionalităţilor din sistem. Doctorul  Ţigănuş Mihaela-Denisa, medic specialist de medicină de familie, a exemplificat pentru DeCe News problemele pe care le confrută medicii de familie din România, în ceea ce priveşte activitatea centrelor de permanenţă. Vă prezentăm mai jos situaţia semnalată de Doctorul Ţigănuş.

As dori sa va semnalez o situatie existenta in medicina de familie, mai exact intr-un alt segment al acestei specialitati - Centrele de Permanenta - care functioneaza in mediul rural. Se stie cata "publicitate" s-a facut de catre Ministrul Sanatatii cu cateva luni in urma pe marginea acestui subiect si anume introducerea obligativitatii de a efectua garzi in aceste centre de permanenta (ca si predecesorul sau, Dl. Ex. Ministru Bazac). In prezent, functioneaza 88 de centre in toata tara (in cateva judete) in care isi desfasoara activitatea de asistenta medicala primara continua, medici de familie constituiti in grupuri de practica medicala (minim 7 medici/centru). Dl.Ministru Czeke Attila intentiona sa oblige medicii de familie (acolo unde Consiliile locale isi dadeau acordul sa puna la dispozitie spatii corespunzatoare si unde existau conditii de asociere in grupuri de practica in zona respectiva) sa efectueze garzi. In urma protestului nostru din perioada 01/06-10/06/2011 s-a renuntat la impunerea acestui lucru, dar multe Consilii Locale si-au exprimat dorinta infiintarii unor noi centre si medicii de familie si-au aratat disponibilitatea. In momentul de fata, noile centre nu functioneaza inca, deci au ramas tot cele 88.

Precizez ca medicii de familie incheie anual un Contract separat de cel al furnizarii de servicii medicale in asistenta medicala primara din cabinetul medical, cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Acest contract are, evident, Norme Metodologice de Aplicare. Problema este ca noi le respectam intocmai, iar CJAS, respectiv CNAS, nu. Sunt foarte mari probleme cu decontarea servicilor de catre Casa si Ministerul Sanatatii. Desi facturile sunt facute in ziua raportarii (perioada de raportare este in primele 6 zile lucratoare ale lunii), platile nu se efectueaza de catre institutiile mentionate. Mai mult, niciodata nu am primit o adresa oficiala din partea acestora, in calitate de parteneri de contract cu noi, in care sa se precizeze motivul intarzierii sau refuzului de plata. La orice adresa trimisa fie in nume personal, fie de catre Patronatul Medicilor de Familie catre CJAS, CNAS sau Ministerul Sanatatii niciodata nu primim raspuns. Pe data de 01.08.2011, in jud. Dolj, unde imi desfasor activitatea de medic de familie, toti medicii din cele 5 centre de permanenta au depus notificari la sediul CJAS-Dolj, urmand ca, daca pana pe 16/08/2011 nu se solutioneaza problema platilor pentru aprilie si mai, sa-i actionam in judecata. Mentionez ca in Contractul incheiat cu CJAS este precizat ca plata catre furnizori (medici de familie) se efectueaza in termen de 20 de zile calendaristice de la data facturarii. Acest lucru se intampla extrem de rar, de obicei sunt intarzieri de cel putin o saptamana pana la 3-4 luni. In 2010, de exemplu, nu s-au efectuat plati din 31 dec.2009 pana pe 28 martie 2010(Dolj). I-am atentionat si atunci prin adrese, iar eu am si luat legatura cu reporteri de la "Ev.Zilei", "Adevarul", presa locala. De asemenea, in 2008 nu s-au platit garzile 3 luni de zile nici pana in prezent (per.01/04-31/06/2008), desi serviciile s-au prestat, s-au raportat, pe motiv ca s-a semnat contractul cu data de 01/07/2008. De aceasta intarziere, insa, nu au fost vinovati medicii.

In prezent, in majoritatea judetelor unde exista centre de permanenta, CNAS refuza decontarea garzilor (mai exact a bugetului de cheltuieli administrative, care reprezinta mai mult de jumatate din suma totala) pentru lunile aprilie si mai 2011, pe motiv ca, in urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a Romaniei la CNAS, ar exista o "neconcordanta" la Art.47 pct.2 din Ord.1024/2008. Precizez ca acest ordin a fost valabil in perioada 01/07/2008-31/05/2011. Deci,timp de 2 ani si 8 luni s-a considerat ca platile au fost facute corect de catre CJAS, iar in baza aceluiasi contract si pe acelasi ordin, in timpul derularii contractului, fara a fi anuntati oficial sau fara a exista un act aditional, ni se refuza plata partiala a garzilor pe aceste luni. Plata medicilor de familie consta in: 1.Tarif orar medic (plata/ora) si 2. Cheltuieli administrative (plata/ora din care, conform contractului trebuie sa platim o asistenta cu venit net+viramente, utilitati, medicamente etc.). In urma demersurilor facute (personal, i-am trimis D-lui Ministru o adresa, Patronatul MF-Dolj, de asemenea, catre CJAS si CNAS in urma cu 3 saptamani, personal, am mers in audienta la Dl.Director Contractari al CJAS-Dolj care mi-a aratat procesul verbal al Curtii de Conturi), nu am primit nici un raspuns.

In plus, de la 01/06/2011, am semnat un alt contract cu CJAS, bazat pe un alt Ordin si pe alte norme metodologice, cu o alta tarifare/ora de garda. Nici pe noul contract nu ni s-au facut platile pentru luna iunie, desi termenul de plata a expirat (deja am raportat si pentru luna iulie).

Mentionez ca factura pentru aprilie 2011 are peste 90 de zile (s-a decontat numai tariful orar), cea pentru mai peste 60 de zile, iar cea pentru iunie peste 30 de zile. De asemenea, precizez ca banii alocati centrelor de permanenta au provenit pana la 31/05/2011 de la Ministerul Sanatatii din bugetul de stat, iar din 01/06/2011,o parte provin tot de la Ministerul Sanatatii, iar o alta parte de la CNAS. Din surse neoficiale stim ca Ministerul ar fi virat sumele aferente catre CNAS, dar CNAS blocheaza platile catre CJAS si implicit catre medicii de familie.

Desi ne-am aratat disponibilitatea de a lucra suplimentar in centrele de permanenta unde prestam o munca extrem de stresanta, obositoare (lucram noaptea, in week-end si de sarbatori legale) si ne asumam o mare responsabilitate,i n ciuda conditiilor care in majoritatea cazurilor lasa mult de dorit (nu avem paza, lucram cu o singura ambulanta/tura de 12 ore la distante mari de orase - peste 50 km), suntem tratati de catre partenerii nostri de contract (CJAS si CNAS), ca si de Minister cu cea mai mare indiferenta si sfidare. Mai mult, aceste institutii nu respecta termenii contractului.

Este de neinteles pentru noi cum autoritatile in domeniu au insistat atat de mult pe ideea crearii unor noi centre de permanenta nu numai in mediul rural, dar si in urban, daca nu pot deconta serviciile nici pentru cele 88 de centre existente. Acesta este unul din motivele pentru care medicii de familie din Romania nu au aderat la propunerea de a efectua garzi in centrele de permanenta.

Deoarece demersurile noastre nu au dat nici un rezultat pana in prezent, va rugam sa ne acordati sprijinul in solutionarea cat mai urgenta a acestei situatii. Pentru mai multe lamuriri, luati legatura cu cei care sunt responsabili de aceasta situatie.

Citeşte şi:

39 centre de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel