Scrisoarea unui medic de terapie intensivă despre etnobotanice: Centrele de sprijin și tratament și asistența sociomedicală, o prioritate

terapie intensiva
terapie intensiva

Zeci de tineri dependenți de etnobotanice ajung la secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din țară. Aflați în sevraj, unii sar pe geam, alții își taie venele, alții vând tot din casă pentru încă două-trei zile asigurate cu prafuri. Un medic de Terapie Intensivă scrie cum se vede fenomenul din sala de Primire Urgențe și atrage atenția asupra faptului că soluția presupune și alte aspecte în afară de interzicerea substanțelor cu pricina: înființarea de centre de sprijin si tratament.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea medicului de la Terapie Intensivă:

Suntem marcati de fenomenul Winehouse, dar astfel de tragedii se intimpla linga noi si nu le vedem. Din pacate, nimeni nu intervine pana nu e prea tarziu, iar noi, medicii, putem face prea putin atunci cand cei dependenti de droguri ajung in reanimare. Toti tinerii acestia care ajung in spital au prieteni in aceeasi situatie. Exista o poveste in fiecare, dar nimeni nu sta sa o asculte si sa o inteleaga, pentru a opri fenomenul . O fata gravida a fost renegata de familia sa, cand aceasta a aflat ca ia droguri. Si tanarul cu care are copilul este in aceeasi situatie si tine enorm la ea si la copil. Mama baiatului ii ajuta foarte mult, dar ii e greu si restul familiei refuza sa se implice. Un baiat care a ajuns la noi cu hemoragie cerebrala a vindut pana si aragazul si hota din bucatarie ca sa isi cumpere etnobotanice! ..In salon cu el este un pacient de 48 de ani, care a fost agresat de un tinar aflat sub influenta unor prafuri halucinogene. Omul are putine sanse sa isi revina din coma profunda in care a fost trimis de agresiune. Agresorul este internat la Socola..

Fiica unei colege, pe care o stiu de cind avea 4 ani si se juca in curtea spitalului pentru ca nu avea cu cine sa o lase acasa mama sa, cand era de garda, a ajuns dependenta de halucinogenele zise etnobotanice. Aflata in sevraj a sarit pe geamul apartamentului, de la etajul 5! Sta de luni de zile prin spitale cu fracturi de bazin si alte traumatisme. Un alt baiat, putin dupa majorat, tot in sevraj, a sunat la 112 si si-a sectionat cu un virf de cutit o bucata din laringe! Operat de urgenta, in sevrajul de dupa si-a mai smuls de 2 ori canula de traheostoma cu balonas cu tot!

Pe cei mai multi reusim sa-i salvam. Pleaca vii din reanimare, dar dupa aceea de obicei nu mai urmeaza nimic. O pacienta care a venit anul trecut cu cardiomiopatie dilatativa prin supradoza de cocaina si amfetamine dupa 4 saptamini de terapie intensiva a plecat dusa de sot la un centru de dezintoxicare din strainatate. Ea urmeaza un program special, dar nu mai avem vesti de luni de zile de la ei.

De aici din reanimare mi se pare ca este o prioritate imediata sa dezvoltam centre de sprijin si tratament pentru astfel de cazuri, asistenta sociomedicala. Si imi pare o bomba cu ceas pentru societate, iar pentru fiecare caz in parte o mare tragedie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel