EXCLUSIV  Scrisori-capcană, trimise mai multor ambasade. Bulai: Le fac după carte, e multă școală în spate. Pe asta mizează rușii

Scrisori-capcană, trimise mai multor ambasade. Bulai: Le fac după carte, e multă școală în spate. Pe asta mizează rușii / Foto: Pixabay, de Andreas Lischka
Scrisori-capcană, trimise mai multor ambasade. Bulai: Le fac după carte, e multă școală în spate. Pe asta mizează rușii / Foto: Pixabay, de Andreas Lischka

Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre scrisorile-capcană trimise mai multor ambasade ale Ucrainei.

Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii "Nod în papură" despre scrisorile-capcană trimise mai multor instituții din Spania.

VEZI ȘI: Mai multe ambasade ale Ucrainei în străinătate au primit 'pachete sângeroase' ce conţineau ochi de animale, susține Kiev

"Am stat și m-am gândit, bă, ce-i cu plicurile astea, atentate cu plicul capcană, cu bomba din plic? Au trimis la ambasadele Ucrainei, nu mai știu, 2-3 instituții, după care mi-am adus aminte de Atocha. În gara Atocha, deci în metroul sau în trenul de navetă din Spania, din Madrid, a existat o valiză-capcană, o sacoșă cu explozibil ceva. Au murit și români, sunt la muncă acolo, că tot se zice că românii nu muncesc, da uite că ăia îi caută să-i angajeze, deci au murit spanioli, au murit ce mai erau navetiști în trenul ăla. Mă rog, o crimă atroce.

Rezultatul a fost că guvernul a pierdut alegerile. Cu o greșeală de PR au dat vina pe ETA și de fapt era un atentat islamist și doi, s-au retras din Afganistan, Spania. Poate și acum încearcă, am văzut că spaniolii mai schimbă politica în funcție de costuri. Au avut costuri, au plecat din Afganistan, hop acuma atentatele astea. Eu nu știu să le citesc, ce este în spatele atentatelor din Spania. De ce cu plicul și nu cu altele? Probabil nu au mijloace, o fi alte dispozitive...", a spus Val Vâlcu.

Bulai: Întotdeauna în conflicte s-a folosit manipularea

"În lumea de astăzi față chiar de cea de acum 20-30 de ani este foarte greu să vezi realitatea pentru că acest gen de manipulare a fost întotdeauna în conflicte, s-a folosit manipularea. În momentul 1989 din România, îmi aduc aminte, televiziunea dădea știri de genul următor: "La o biserică a fost găsit un pistol într-o farfurie de colivă". Acum, te întreb pe tine, dacă gândim rațional, ce mama dracu caută în colivă să găsească pistolul? Adică e aberant. Și cine ascunde pistolul în colivă la biserică? Lumea spune: "Domnule, ce, au găsit, nu știu cum". Erau numai informații de genul acesta care circulă relativ ușor. Era și simplu că nu aveai multe canale (....) A continuat în anii 90, la Piața Universității: "Am găsit droguri". Aveau o mașină de făcut bani, era un xerox, nu știu, o imprimantă... Deci e relativ ușor să te gândești că există un gen de manipulare care nici nu contează dacă e adevărat sau nu. Efectul posibil este legat de faptul că pur și simplu creezi un stres și poți să ai efecte fără să se întâmple ceva.

"Mișcările teroriste au funcționat mult timp pe logica asta"

Mișcările teroriste au funcționat mult timp pe logica asta. Aveau bombe reale, le plasau și îi anunțau. Adică nu se întâmpla nimic, rolul lor nu era să omoare oameni, ci ca să dea lucrurile peste cap. Adică, în Londra, eu am fost în Marea Britanie în perioada aia și mai în fiecare zi se bloca câte o linie de metrou câteva ore pentru că ăia veneau cu geniștii, verificau, deci era toată linia oprită, și tu întârziai la serviciu, și șeful tău zicea că îl doare undeva, că ăla are program, nu îl interesează că metroul tău nu a mers. Și așa începeai să ai o problemă majoră a în viața obișnuită.

Regula universală în privința acestor tipuri de acțiuni, pentru că ei le fac după carte, e multă școală în spate, prima dată toată lumea e alături de guvern, toată lumea, e solidaritate împotriva nenorociților, mai ales că e vorba de etnie diferită, mă rog, probleme religioase, după care lumea începe să nu mai fie 100% cu guvernul pentru că încep să zică: "Bă, da și ăștia or avea partea lor de dreptate, că prea se zbat, prea luptă". După care oamenii încep să se distanțeze serios de guvern. Pe asta mizează și rușii. Este școală, nu e pe încercare", a spus Alfred Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel