Scrutine sau scrutinuri? Care este forma corectă

foto: Freepik
foto: Freepik

Cum e corect? Scrutine sau scrutinuri?

Să vedem întâi ce înseamnă scrutin. Potrivit DEX,  prin "scrutin" s.n. se înțelege - votare, alegere făcută cu bile sau cu buletine care se introduc într-o urnă; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri.

Tot o variantă readaptată a DEX ne arată că SCRUTÍN, scrutine, s. n. înseamnă = mod de alegere a deputaților, a senatorilor etc., potrivit căruia se votează fie câte o singură persoană, fie mai multe deodată dintre candidații menționați în buletinul de vot. ♦ Mod de organizare a alegerilor. – Din fr. scrutin.

O definiție ceva mai elaborată...

SCRUTÍN, scrutine, s. n. Deschiderea urnelor pentru a tria și a număra voturile; p. ext. votare, alegere, vot. Pentru membri ai comisiunei însărcinată cu tragerea scrutinului s-au votat St. Golescu, D. Brătianu sau, în lipsa sa, D. Bolintineanu și D. Golescu. GHICA, A. 783. ◊ Scrutin de listă = alegerea întregii liste de candidați de pe un buletin. Scrutin individual (sau uninominal) = votare în care pe fiecare buletin e trecut numele unui singur candidat. Scrutin public = votare care se face prin ridicare de mîini sau prin aprobări orale. ♦ Totalitatea voturilor. ◊ Expr. A despuia scrutinul v. despuia (4).

Chiar dacă am fi tentați să scriem "scutinuri" - pentru că, practic, este un neologism provenit din fr. scrutin și, așa cum bine știm, neologismele se termină în "-uri", forma corectă - potrivit DEX - este scrutine.

Și Wikiționar-ul o confirmă.

Așadar, vom spune și vom scrie "scrutine", nicidecum "scrutinuri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel