Cum e corect? Scrutine sau scrutinuri?
Să vedem întâi ce înseamnă scrutin. Potrivit DEX, prin "scrutin" s.n. se înțelege - votare, alegere făcută cu bile sau cu buletine care se introduc într-o urnă; constatarea rezultatului unei astfel de alegeri.
Tot o variantă readaptată a DEX ne arată că SCRUTÍN, scrutine, s. n. înseamnă = mod de alegere a deputaților, a senatorilor etc., potrivit căruia se votează fie câte o singură persoană, fie mai multe deodată dintre candidații menționați în buletinul de vot. ♦ Mod de organizare a alegerilor. – Din fr. scrutin.
O definiție ceva mai elaborată...
SCRUTÍN, scrutine, s. n. Deschiderea urnelor pentru a tria și a număra voturile; p. ext. votare, alegere, vot. Pentru membri ai comisiunei însărcinată cu tragerea scrutinului s-au votat St. Golescu, D. Brătianu sau, în lipsa sa, D. Bolintineanu și D. Golescu. GHICA, A. 783. ◊ Scrutin de listă = alegerea întregii liste de candidați de pe un buletin. Scrutin individual (sau uninominal) = votare în care pe fiecare buletin e trecut numele unui singur candidat. Scrutin public = votare care se face prin ridicare de mîini sau prin aprobări orale. ♦ Totalitatea voturilor. ◊ Expr. A despuia scrutinul v. despuia (4).
Chiar dacă am fi tentați să scriem "scutinuri" - pentru că, practic, este un neologism provenit din fr. scrutin și, așa cum bine știm, neologismele se termină în "-uri", forma corectă - potrivit DEX - este scrutine.
Și Wikiționar-ul o confirmă.
Așadar, vom spune și vom scrie "scrutine", nicidecum "scrutinuri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News