Sculpturile Parthenonului, în Anglia. Grecia le vrea acasă. Replică pentru Johnson, după noi date istorice: Lord Elgin nu le-a achiziționat niciodată legitim

Noi date istorice despre sculpturile Parthenonului arată că achiziția lor de către Lord Elgin nu ar fi fost legitimă. Prin urmare, Grecia cere Marii Britanii frizele templului Parthenon, considerând că British Museum nu are dreptul legal asupra acestora. 

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, i-a răspuns premierului britanic Boris Johnson, care a afirmat că ”Guvernul britanic are o poziţie fermă de lungă durată asupra acestor sculpturi: au fost achiziţionate în mod legal de Lordul Elgin, în conformitate cu legile în vigoare la acea vreme. Curatorii British Museum sunt în mod legal proprietarii de când (frizele) au intrat în posesia lor”. 

Vezi și: Contre Grecia - Marea Britanie pe frizele templului Parthenon. Boris Johnson, poziție fermă

”După o analiză atentă a declarațiilor făcute de premierul britanic, dl Boris Johnson, este clar că nu a fost informat în mod corespunzător de serviciile de stat competente din țara sa cu privire la noile date istorice privind ocupația Greciei de către otomani care arată că nu a existat niciodată o achiziție legitimă a sculpturilor Parthenon de către Lord Elgin și, prin urmare, nici British Museum nu a achiziționat vreodată sculpturile într-un mod legitim. Ministerul Culturii și Sportului poate furniza dovezile documentare necesare care îi pot informa pe britanici că British Museum deține ilegal sculpturile.

Pentru Grecia, Muzeul Britanic nu are proprietatea sau posesiunea legitimă a sculpturilor. Partenonul, ca simbol al UNESCO și al civilizației occidentale, reflectă valorile universale. Suntem cu toții obligați să lucrăm în această direcție” este declarația ministrului grec al Culturii, pentru Ta Nea, citată de Greek City Times

Vezi în GALERIA FOTO sculpturile pe care Anglia le vrea acasă, expuse acum la British Museum

Acest ping-pong între Grecia și Marea Britanie nu este unul nou. Marmura lui Elgin este o colecție de piese scoase din ruinele Parthenonului grec antic. Cercetările au descoperit că sculpturile din marmura albă de astăzi, în realitate, la origine, au fost colorate. Însă, dincolo de aceste descoperiri, ”Elgin Marbles” se referă la sculpturile pe care le puteți vedea în galeria foto pe care Thomas Bruce, al șaptelea Lord Elgin, le-ar fi adunat în timpul serviciului său de ambasador în curtea sultanului otomandin Istanbul. Astăzi, Grecia susține că noile date istorice vin să contrazică acest fapt. Elgin a fost foarte interesat de istoria greacă și a afirmat că a avut permisiunea otomanilor, oamenii care conduceau Atena în timpul slujbei sale, să-și adune colecția, scrie Efferit, pe care a vândut-o cu 35.000 de lire sterline în Marea Britanie, către British Museum,  după ce un comitet parlamentar select, un corp de anvergură foarte înalt, a dezbătut legalitatea proprietății lui Elgin. Deși acuzat pentru ”vandalism”, conform sursei citate, Elgin a susținut că sculpturile vor fi mai bine îngrijite în Marea Britanie, asta deși istoria Parthenonului și sculpturilor sale se întinde pe 2.500 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel