Scumpire carburanți. Acordul cu Iranul, în pericol. Prețul petrolului ar putea exploda

Potrivit mai multor responsabili americani, Donald Trump se pregătește să denunțe nerespectarea de către Iran a acordului nuclear. Totul ar putea duce la o explozie a prețului la petrol pe piețele internaționale, care se va resimți inclusiv în România. 

Încheiat în 2015 de Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), acordul vizează să garanteze caracterul strict pașnic și civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor. Imediat după acord, care a însemnat și ridicarea sancțiunilor, producția de petrol a Iranului a crescut în primul an până la 500 000 de barili pe zi ceea ce a suplimentat oferta pe piață și a dus la o scădere drastică a prețului la țiței. 

Odată cu încheierea acordului, o lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Până în prezent, el a "certificat" acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială, anunând așadar o schimbare importantă. 

Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancțiunile. Reintroducerea sancțiunilor ar putea duce din nou la reducerea ofertei de petrol de pe piață. 

Washingtonul ar putea încerca să profite de acest termen pentru a obține de la partenerii săi europeni angajamentul de a redeschide negocierile cu Teheranul. Un asemenea demers ar antrena însă o perioadă de mare incertitudine legată de atitudinea pe care o va adopta Iranul. 

OPEC reduce producția

Impunerea de noi sancțiuni Iranului, cumulată cu reducerea petrolului de către țările membre OPEC, ar putea duce la o micșorare masivă a ofertei de petrol, deci la o creștere majoră a prețului. 

În decembrie 2016, statele membre OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017, pentru diminuarea ofertei și automat pentru creșterea prețurilor.

Rusia, țară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită și SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunțat că este gata să își reducă propria producție de țiței cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate țările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Moscova este interesată de creșterea prețului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbușirea prețului la petrol și sancțiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producției cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condițiile în care, în toamnă, producția sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane de barili pe zi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel