Scumpirea lactatelor și a altor produse de bază ajunse pe rafturile magazinelor din Marea Britanie lovesc în buzunarele gospodăriilor cu venituri mici.
Prețurile alimentelor cresc cu cel mai rapid ritm din ultimii 45 de ani, costul produselor de bază precum laptele, brânza și ouăle crescând. Inflația prețurilor la alimente a atins 16,2% până în octombrie, în creștere de la 14,5%, cât era în Marea Britanie în septembrie, arată ultimele cifre. Costurile energiei și combustibilului au crescut, de asemenea, brusc, împingând rata globală a inflației la cel mai ridicat nivel din 1981.
Creșterea costului vieții restrânge bugetele gospodăriilor, mulți oameni confruntându-se acum cu dificultăți și datorii. Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a declarat că cel mai greu afectate gospodării sunt cele mai sărace, deoarece acestea cheltuiesc aproximativ jumătate din venit pe alimente și energie, în comparație cu aproximativ o treime pentru cele cu venituri medii. Rata globală a inflației din octombrie, de 11,1%, este cea mai mare din ultimii 41 de ani și este în creștere de la 10,1% în septembrie, scrie BBC.
Cele mai recente cifre au fost publicate înaintea anunțului cancelarului Jeremy Hunt, anticipându-se că acesta urmează să anunțe reduceri de cheltuieli publice în valoare de miliarde de lire sterline și creșteri de taxe. Hunt a spus că planurile sale vor avea ca scop controlul creșterii spiralate a prețurilor, adăugând că va lua „decizii dure, dar necesare” pentru a readuce economia pe drumul cel bun.
Însă cancelarul din umbră al laburiștilor, Rachel Reeves, a spus că mărirea ratei inflației va „aduce mai multă teamă în inima familiilor din Marea Britanie” și a dat vina pe „12 ani de eșec economic conservator”. Inflația este o măsură a costului vieții și pentru a-l calcula, Oficiul Național de Statistică (ONS) ține evidența prețurilor a sute de articole de zi cu zi, cunoscute sub numele de „coș de mărfuri”.
ONS a spus că prețurile alimentelor au crescut brusc în octombrie la lapte, paste, margarina, ouă și cereale. Cu toate acestea, prețurile la gaze și electricitate au fost în continuare principalii factori ai inflației, după ce facturile au crescut din nou luna trecută. Schema guvernamentală de garantare a prețurilor la energie a atenuat aceste creșteri, limitând factura medie a gospodăriilor la aproximativ 2.500 de lire sterline pe an.
Dar ONS a spus că prețurile gazelor și energiei electrice au crescut în continuare cu aproape 130% și, respectiv, 66% față de un an în urmă. Fără sprijinul guvernului, inflația generală ar fi crescut până la 13,8%.
Călătoriile în spațiu au inspirat-o pe savanta Lisa Dyson să creeze proteine obținute din aer, care pot fi cultivate în interiorul unui rezervor. Dyson este fondatorul Air Protein, un startup din California care valorifică tehnologia de ultimă oră pentru a crea o alternativă la carne numită Air Meat, folosind doar microbi, apă, energie regenerabilă și elemente care se găsesc în aer. Lansat în 2019, Dyson a bazat tehnologia pe cercetările efectuate de NASA în anii 1960, care au explorat modalități de a hrăni astronauții în misiuni lungi pe Marte. O propunere a fost de a face alimente prin combinarea microbilor cu dioxidul de carbon (CO2) pe care astronauții îl expirau, dar ideea nu a fost niciodată realizată de NASA. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci