Mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie sunt fructele, legumele şi conservele.
Publicitate
Conform ultimelor date de la Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile la fructele proaspete au coborât cu 2,66%, cele ale legumelor şi conservelor de legume cu 1,46% şi cu 1,23% în cazul fructelor şi conservelor din fructe.
O mică majorare de preţ, de 0,43% s-a înregistrat la pâine, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 0,89% şi mierea de albine cu 0,51%. În schimb, preţul ouălor a scăzut cu 6,89%, iar cel al zahărului cu 2,06%.
Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat, în luna aprilie faţă de mai, la făină, fasole boabe, citrice, telemea de oaie şi unt.
Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,18% în aprilie faţă de luna martie.
La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 4,26%, tutunul şi ţigările, cu 2,4%, şi combustibilii, cu 1,63%.
Serviciile au fost mai scumpe în luna aprilie a acestui an, pe fondul unor preţuri mai mari în transportul aerian (+1,30%), dar şi în restaurante, cafenele, cantine (+0,26%), precum şi la serviciile de igienă şi cosmetică (+0,61%).
[citeste si]
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,2% în martie 2018, de la 5% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 7,2%, a celor alimentare cu 4% şi a serviciilor cu 2,83%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu