Mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie sunt fructele, legumele şi conservele.
Conform ultimelor date de la Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile la fructele proaspete au coborât cu 2,66%, cele ale legumelor şi conservelor de legume cu 1,46% şi cu 1,23% în cazul fructelor şi conservelor din fructe.
O mică majorare de preţ, de 0,43% s-a înregistrat la pâine, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 0,89% şi mierea de albine cu 0,51%. În schimb, preţul ouălor a scăzut cu 6,89%, iar cel al zahărului cu 2,06%.
Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat, în luna aprilie faţă de mai, la făină, fasole boabe, citrice, telemea de oaie şi unt.
Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,18% în aprilie faţă de luna martie.
La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 4,26%, tutunul şi ţigările, cu 2,4%, şi combustibilii, cu 1,63%.
Serviciile au fost mai scumpe în luna aprilie a acestui an, pe fondul unor preţuri mai mari în transportul aerian (+1,30%), dar şi în restaurante, cafenele, cantine (+0,26%), precum şi la serviciile de igienă şi cosmetică (+0,61%).
[citeste si]
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,2% în martie 2018, de la 5% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 7,2%, a celor alimentare cu 4% şi a serviciilor cu 2,83%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News