Scurgere de apă la centrala nucleară din Zaporojie. Reactorul nr. 4 a fost „oprit la rece”

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Zaporojie a fost 'oprit la rece' după ce a fost identificată o scurgere de apă la unul dintre generatoarele de abur, potrivit EFE. 

'Centrala nucleară din Zaporojie va plasa unitatea nr. 4 în starea de 'oprire la rece' pentru a se stabili cauza exactă a scurgerii de apă şi a se efectua lucrările pentru repararea generatorului de abur afectat', a transmis AIEA într-un comunicat.

AIEA a a mai transmis că reactorul nr. 6 va trece în starea de 'oprire la cald' în perioada următoare pentru a se produce abur, care este folosit pentru diverse operaţiuni de siguranţă, precum prelucrarea deşeurilor nucleare lichide.

Autoritatea a înaintat instrucţiuni pentru ca toate reactoarele să funcţioneze în modul de 'oprire la rece', astfel încât modificarea de la unitatea nr. 6 ar încălca această prevedere.

Potrivit AIEA, cea mai sigură soluție ar fi instalarea unui echipament extern menit să genereze aburul. În același timp, agenţia ONU cu sediul la Viena a dezvăluit că linia principală de alimentare cu energie a uzinei a fost deconectată joi, astfel că este necesar ca uzina folosească o conexiune de rezervă.

'Întreruperile repetate de curent electric evidenţiază situaţia persistentă şi precară a securităţii şi protecţiei nucleare a centralei', a spus directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

AIEA a mai transmis că nu au fost observate mine sau explozibili în locuri noi. Autoritatea a confirmat că există astfel de dispozitive în aceleași locuri în care au fost deja detectate în data de 23 iulie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a solicitat, încă de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, înființarea unei zone de securitate care să protejeze centrala pentru a nu exista riscuri, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel