Liderii în domeniul tehnologiei prezic primele proteste împotriva AI în 2025. Se adeverește predicția lui Bill Gates? Ce urmează în 2025 în era inteligenței artificiale?
În 2024, discuțiile despre inteligența artificială (AI) au fost în prim-plan, iar liderii din tehnologie prezic schimbări semnificative pentru 2025, atât pozitive, cât și negative. Utilizarea AI va remodela relația oamenilor cu tehnologia, iar impactul asupra forței de muncă și societății este așteptat să crească.
Vezi și: Mircea Coșea spune ce urmează dacă intrăm în incapacitate de plată. FMI înseamnă austeritate dură
2025 va dezvălui dacă predicția despre care Bill Gates vorbește de peste 10 ani se va adeveri. Mai exact, Bill Gates a declarat în numeroase ocazii că două treimi din toate locurile de muncă din SUA vor necesita o formă de educație dincolo de liceu până în 2025.
Werner Volgers, CTO al Amazon, prevede o utilizare mai intenționată a tehnologiei cu accent pe bunăstare și scop social, în timp ce Clement Delangue, CEO al startup-ului AI Hugging Face, anticipează proteste publice împotriva AI.
"Utilizarea mai intenționată a tehnologiei remodelează relația noastră cu lumea digitală, iar oamenii prioritizează bunăstarea în detrimentul căutării atenției. Forța de muncă de mâine nu va fi condusă doar de succesul financiar și de progresul în carieră, ci de o dorință mai profundă de a crea schimbări pozitive în lume", a declarat Werner Vogels.
Investițiile în inteligența artificială, cum ar fi uriliarea GenAI în companii, vor continua să redefinează locurile de muncă.
Mai mult, Werner Volgers crede că angajații de mâine nu vor fi atât de motivați de salarii, de succesul financiar și în carieră, ci că vor fi tot mai mult interesați ca viețile și profesiile lor să aibă un impact pozitiv în lume
Millennials și Generația Z condus tranziția spre o muncă cu scop social. Consumatorii încep să conștientizeze impactul timpului petrecut în fața ecranelor, cautând alternative mai sănătoasă, cum ar fi "telefoanele mute", dar interesul pentru dispozitive futuriste, precum roboții personali, va crește.
"Exploatarea tehnologiei pentru bine a devenit atât un imperativ etic, cât și un efort profitabil", a declarat Vogels.
"Tot mai mulți oameni devin conștienți de timpul petrecut în fața ecranului. Unii implementează reguli pentru ei înșiși sau pentru copiii lor, iar alții caută alternative precum telefoanele mute, fără browsere web", a mai spus el.
"Cercetările arată că Millennials și Generația Z, care reprezintă acum segmentele cele mai mari ale forței de muncă globale, pun un accent deosebit pe găsirea sensului și scopului în munca lor. De fapt, un studiu recent realizat de Harvard Business School susține că absolvenții de facultate sunt dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru a obține locuri de muncă cu impact social.
Această tendință nu este limitată doar la tinerii lucrători. Cercetările indică faptul că angajații din toate grupele de vârstă sunt tot mai atrași de roluri care au un impact social pozitiv.
În acest context, profesiile tradiționale încorporează tot mai mult principii de sustenabilitate și impact social, dând naștere unor roluri hibride care combină abilități convenționale cu expertiză în domeniul mediului și social. La Amazon, am observat un număr tot mai mare de ingineri care caută activ proiecte cu impact prosocial.
Fie că este vorba despre ingineri care dezvoltă algoritmi eficienți energetic pentru centrele de date, arhitecți care proiectează clădiri neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon sau profesioniști din domeniul financiar care se specializează în investiții sustenabile, granițele dintre afaceri și binele social devin tot mai neclare.
Comparativ cu generațiile anterioare, care erau mai preocupate de libertatea personală și creșterea economică, Millennials și Generația Z manifestă, de obicei, o preocupare mai mare față de probleme precum inegalitatea, sănătatea mintală și schimbările climatice.
Fiind nativi digitali, recunosc că pot contribui la rezolvarea acestor probleme complexe cu ajutorul tehnologiei. Acest lucru indică o realiniere fundamentală a aspirațiilor de carieră și a valorilor societale”, a mai spus Vogels.
Mai mult, specialiștii cred că multe companii vor adopa strategii pentru a face față întreruperilor în lanțul de aprovizionare și presiunilor economice, iar AI va juca un rol cheie în aceste ajustări.
Anul 2025 va reprezenta un punct critic în evoluți tehnologiei și a relației oamenilor cu aceasta.
"Primul protest public major legat de AI va avea loc în 2025", spune Clement Delangue.
Compania de servicii de management ADP utilizează AI pentru a asista reprezentanții de vânzări, iar GenAI ajută compania să se pregătească pentru zilele investitorilor, printre altele, potrivit The Wall Street Journal. Astfel de investiții vor continua în 2025, a declarat Don McGuire, director financiar la ADP, pentru Journal.
"Lucruri pe care oamenii obișnuiau să stea lângă tine și să aibă o cască, acum poți face acele lucruri cu instrumentele GenAI", a spus McGuire.
Consumatorii se vor îndepărta de tehnologia care le distrage atenția.
"Utilizatorii de tehnologie vor găsi modalități mai intenționate de a-și folosi dispozitivele în 2025. Fiecare swipe, titlu și notificare sunt meticulos concepute pentru a ne agăța", potrivit lui Vogels.
Pe de altă parte, Delangue prezice că alți consumatori vor cumpăra dispozitive mai futuriste, precum roboții dezvoltați de Tesla și alte companii de robotică.
"Cel puțin 100.000 de roboți AI personali vor fi precomandați”, a declarat Delangue.
Jacob Channel, economist la LendingTree, a declarat anterior pentru Business Insider că, probabil, consumatorii vor fi supuși unor prețuri mai mari pentru bunurile lor în timpul mandatului său dacă Trump își îndeplinește promisiunea.
"Companiile ar putea fi nevoite să facă unele reduceri pentru a compensa efectele tarifelor", a declarat Perica pentru Journal.
"Suntem absolut parteneri cu oamenii pentru a-i ajuta să analizeze și să evalueze ce este un proiect bun de realizat față de necesar", a declarat Perica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci