Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) se va întâlni cu omologii săi din România și Bulgaria la Budapesta pe 22 noiembrie.
Un purtător de cuvânt al ministrului de Interne a confirmat astăzi Agenției Austriece de Presă (APA) data de 22 noiembrie. Președinția maghiară a Consiliului UE, care va rămâne în funcție până la sfârșitul anului, a invitat miniștrii Afacerilor Interne din țările co-interesate la întâlnire și dorește să depășească vetoul austriac împotriva aderării depline a celor două țări sud-est europene la Spațiul Schengen, potrivit Vienna.at.
Președinția Consiliului dorește să decidă asupra extinderii Schengen pentru a include România și Bulgaria în decembrie, a anunțat secretarul de stat adjunct pentru Politică Europeană, Balázs Molnár, la sfârșitul lunii octombrie, într-o conversație cu „Asociația Jurnaliştilor Europeni” (AEJ) în Viena. Ambele țări au „dovedit că sunt pregătite” pentru Schengen. Ungaria a trecut problema pe agenda unui consiliu al miniștrilor de interne al UE (JAI), pe 12 decembrie.
Karner însuși a spus recent că vor fi „negocieri dure” la întâlnirea ministerială cu Cătălin Predoiu din România, Atanas Ilkow din Bulgaria și Sándor Pintér din Ungaria. Și „atunci este posibil un pas suplimentar”. În primăvară a existat un acord parțial privind ridicarea controalelor la frontieră în traficul aerian („Air Schengen”). Cu toate acestea, controalele continuă să fie efectuate la granița terestră, ceea ce este mai important pentru numărul mare de lucrători care călătoresc în Austria.
În ultimele zile, după ce a fost anunțată întâlnirea de la Budapesta, presa din Austria a devenit tot mai interesată de subiect, iar Die Presse a titrat ieri că Austria va ceda în privința extinderii Schengen pe data de 22 noiembrie, urmând ca votul să fie dat la Consiliul JAI din 12 decembrie 2024.
Austria a blocat de doi ani aderarea totală a celor două țări. Guvernul a susținut că sistemul Schengen nu funcționează, invocând numărul mare de migranți ilegali sosiți în Austria și care nu fuseseră anterior înregistrați în nicio țară a UE. Recent, comisarul UE desemnat pentru migrație Magnus Brunner (ÖVP) s-a pronunțat în favoarea aderării Bulgariei și României la Schengen. La audierea sa în fața Parlamentului UE, Brunner a declarat că Austria e „pe cale să asigure admiterea deplină a României și Bulgariei”.
Karner și-a apărat poziția, dar a văzut îmbunătățiri.
„Vetoul a fost și este important. Numărul de migranți ilegali prin aceste țări scade masiv. Asta înseamnă că suntem pe calea cea bună, dar încă nu am ajuns la capătul acestei căi“, a spus Karner într-o declarație către APA.
„Preocupările și cererile noastre de a combate traficul de persoane și de a combate migrația ilegală sunt acum luate în serios. Vom continua în mod constant pe această cale“, a continuat el.
În orice caz, întâlnirea de la Budapesta trebuie „combinată cu un pachet general clar și durabil”, potrivit ministrului austriac.
Potrivit ministerului, cele două țări au primit până acum 130 de milioane de euro de la Comisia UE pentru extinderea supravegherii frontierelor; Agenția UE pentru protecția frontierelor Frontex este, de asemenea, în proces de a-și tripla forțele în Bulgaria. Noua inițiativă de cooperare regională Schengen între România, Austria, Bulgaria, Grecia și Slovacia îmbunătățește cooperarea. Austria ajută în mod special România și Bulgaria cu consilieri pe aeroporturi pentru a preveni migrația ilegală prin rutele aeriene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News