”Căutăm milionul lipsă”, este o campanie iniţiată de Forumul Român de Diabet, de Ziua Mondială a Diabetului.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Forumul Român de Diabet atrage atenţia asupra prevalenţei crescute afecţiunii în ţara noastră, precum şi a numărului de persoane care nu ştiu că trăiesc cu diabet zaharat.
Aproape 1 milion de persoane nu sunt diagnosticate, o parte semnificativă dintre aceştia ajungând la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja instalate.
Cifrele legate de diabetul zaharat din România sunt alarmante, iar numărul celor care suferă de această afecţiune este în continuă creştere.
Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populaţie are prediabet. Îngrijorător este faptul că decesele legate de diabet zaharat sunt de două ori mai numeroase în România comparativ cu ţările mai dezvoltate din UE.
”În 2021, tema pentru Ziua Mondială a Diabetului este "accesul la îngrijire adecvată pentru persoanele cu diabet zaharat". O condiţie necesară pentru ca persoanele care suferă de această afecţiune să aibă acces la îngrijire şi tratament corespunzător este să fie diagnosticate la timp. Apelul Forumului Român de Diabet se îndreaptă anul acesta către autorităţile locale, care pot face diferenţa în comunităţile lor prin intervenţii concrete de depistare a cazurilor nediagnosticate, dar şi prin acţiuni de prevenţie care să limiteze instalarea bolii.
În 2020 a fost adoptat cadrul de intervenţie prin Legea 249 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului zaharat. Legea vizează scăderea incidenţei diabetului zaharat în România şi prevede responsabilităţi şi pentru autorităţile publice locale, care se referă la infrastructura şi facilităţile oferite cetăţenilor, dar şi la implicarea directă în proiecte de educare a populaţiei, de prevenţie a diabetului zaharat şi screening.
Primăriile pot beneficia de sprijin pentru implementarea proiectelor din partea medicilor de familie şi a cabinetelor medicale, a societăţilor medicale, a ONG-urilor sau a altor asociaţii de profil. Concret, implicarea autorităţilor locale în prevenţia şi depistarea cazurilor de diabet zaharat se poate face prin:
1. Iniţierea de proiecte de screening şi mapare a riscurilor de sănătate a comunităţii;
2. Programe de promovare şi încurajare a unui stil de viaţă sănătos - prin înfiinţarea de săli şi terenuri pentru sport, bazine pentru înot, înfiinţarea sau modernizarea parcurilor, construirea de piste pentru biciclete;
3. Angajarea sau contractarea de servicii de la dieteticieni pentru stabilirea meniurilor zilnice ale copiilor din unităţile de învăţământ aflate în subordinea autorităţilor publice locale.
4. Încurajarea practicării sportului în aer liber de către copii - prin asigurarea unor dotări specifice care să permită elevilor practicarea sportului în timpul liber, în pauze sau pe perioada vacanţelor şcolare ori a zilelor libere, în unităţile de învăţământ care se află în subordinea primăriei.
Implicarea autorităţilor locale şi intervenţia în comunităţile pe care le gestionează pot salva vieţi. Pe plan internaţional, există mai multe iniţiative de implicare a autorităţilor locale în prevenţia bolilor cronice, multe dintre aceste afecţiuni fiind agravate de stilul de viaţă modern. Cifrele alarmante ne arată că aceste intervenţii concrete în domeniul educaţiei, prevenţiei şi depistării precoce a diabetului zaharat trebuie să devină prioritare. Forumul Român de Diabet îşi exprimă disponibilitatea de a oferi tot sprijinul necesar primarilor care doresc să se implice în prevenţia şi depistarea la timp a cazurilor de diabet zaharat. Doar împreună putem găsi "milionul lipsă"”, se arată într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu