Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cere politici care să ducă la dezvoltarea specialiştilor în medicina de familie. Punctul său de vedere este susţinut şi de preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană.
"Medicina de familie reprezintă o specialitate extrem de importantă dacă vorbim de funcționarea cât mai optimă a sistemului de sănătate. Este nevoie de medici tineri care să aleagă această specialitate la rezidențiat, este nevoie să îi pregătim cât mai bine pentru a răspunde eficient numărului mare de pacienți pe care această specialitate îi gestionează. Avem nevoie de politici de resurse umane centrate pe dezvoltarea specialiștilor în medicina de familie, astfel încât aceștia să fie distribuiți uniform la nivelul țării, dar și pregătirea acestora trebuie realizată cât mai bine, știm că de acum medicii de familie trebuie să se ocupe și de preveția diverselor afecțiuni, ceea ce lărgește orizontul de informații medicale relevante pe care un medic de familie trebuie să le cunoască și să fie la curent cu cele mai noi descoperiri.
Trebuie pe de altă parte să creștem prerogativele pe care le are medicul de familie-pentru a crește astfel și atractibilitatea acestei specialități medicale, astfel încât să schimbăm paradigma că medicul de familie este un dispecer. NU, medicul de familie este un specialist în medicină.
Pe de altă parte consider că este nevoie de plata medicilor de familie și în funcție de performanță.
Avem mulți medici de familie care performează, care au cabinet dotate, iar cei care sunt implicați trebuie să fie plătiți și în funcție de performanță!", a declarat Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti, la Școala de vară națională a medicilor rezidenți în medicină de familie.
"Nu inventăm noi roata. Sunt ţări europene, Franţa de exemplu, în care autorităţile locale oferă un pachet pentru un medic care vine să lucreze, să vegheze la sănătatea comunităţii. Medicul acela trebuie să aibă un confort, să aibă unde să stea, să aibă o maşină la dispoziţie, nu neapărat în proprietatea lui, poate să aibă şi un stimul financiar. În reforma asta, care se gândeşte în România, poate şi administrativă, poate o să ne gândim că, în locul unui funcţionar, care are mai puţină treabă, putem să găsim o formă de stimulare a unui medic, care aduce beneficii nu numai la nivel social, ci şi economic pentru comunitate", a afirmat Rafila.
Totodată, el a menţionat că este necesară şi "o bază atractivă de pregătire a medicilor în medicină de familie", multidisciplinară.
"Trebuie să construim o bază atractivă de pregătire a medicilor în medicină de familie, multidisciplinară, să fie foarte bine antrenaţi, ca să nu mai fie consideraţi ceea ce sunt consideraţi la ora actuală şi anume dispeceri, care trimit pacienţii la alte specialităţi, ci să fie cei care tratează oamenii din comunităţi. Ce am făcut noi, la MS, ca să ajungem la acest deziderat? În primul rând e vorba de celebrul PNRR, care reabilitează şi dotează până la 3.000 de cabinete ale medicilor de familie, dar nu este suficient, pentru că ei trebuie să fie şi antrenaţi ca să folosească acele echipamente, fie că vorbim de electrocardiograf, de spirometru ş.a.m.d.", a subliniat ministrul Sănătăţii.
În context, el a vorbit şi despre creşterea competenţelor profesionale ale acestei categorii de medici.
"Cred că mai avem de făcut o discuţie, care se referă la creşterea competenţelor profesionale sau a dreptului de a-ţi exercita competenţele profesionale ca şi medic de familie, în sensul că trebuie să poată să pună cât mai multe diagnostice şi să fie pregătiţi pentru asta, să poată să prescrie cât mai multe tratamente şi să fie pregătiţi pentru asta, pentru că altfel nu o să facem altceva decât să împingem toţi aceşti pacienţi, cum se întâmplă încă în România, spre spital. Şi lucrul acesta (...) nu va fi sustenabil economic şi pune presiune pe populaţie, care trebuie să se deplaseze, să aştepte, să facă eforturi, să scoată bani din buzunar inclusiv pentru transport, ca să obţină un serviciu medical", a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Conform acestuia, în prezent, medicii de familie reprezintă aproximativ 20% din totalul medicilor din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu