Se cere închiderea unuia dintre cele două sedii ale Parlamentului European: ”Circul ambulant nu a fost niciodată ecologic”

Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels

Deputații din diferite partide cer suspendarea sesiunilor în Franța pentru a nu risipi energie. Al doilea sediu al Parlamentului a fost închis de peste un an în timpul pandemiei.

Sediul dublu al Parlamentului European a fost din nou atacat din cauza crizei energetice. Acest lucru a fost adus în discuție de către un europarlamentar german,Peter Liese, care a scris o scrisoare președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, prin care i-a cerut să suspende activitatea unui sediu cel puțin până în luna aprilie, 2023: ”Dacă cerem tuturor să economisească energie, consider că este iresponsabil să încălzim două clădiri și să facem călătorii inutile”, a spus Liese. 

Deputații europeni se întâlnesc de obicei la Bruxelles pentru sesiunile comisiilor parlamentare și reuniunile grupurilor politice. Cu toate acestea, timp de patru zile pe lună, cei 704 membri ai adunării, asistenții lor, personalul plenului (de la interpreți la securitate) și jurnaliştii se deplasează la Strasbourg, Franţa, unde se votează textele finale și rezoluțiile. Aceasta este așa-numita sesiune plenară a Parlamentului care, conform tratatelor UE, trebuie să aibă loc în sediul francez. Apărarea plenului de la Strasbourg este firul roșu care a unit toate guvernele de la Paris care s-au exprimat pe această temă, dintre care niciunul - indiferent de culoarea politică - nu și-a dorit vreodată să renunțe la dublu scaun al Parlamentului European, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

”În timpul pandemiei de coronavirus, ne-am întâlnit la Bruxelles doar din motive întemeiate”, a adăugat Liese, amintindu-și când Parlamentul European de la Strasbourg a fost închis timp de peste un an. ”Pentru mulți oameni, criza energetică este mai gravă. De aceea trebuie să reacționăm și acum”, a explicat politicianul german. 

O cerere împărtășită de socialista Katarina Barley, vicepreședinte al Parlamentului European. ”Ar trebui să verificăm dacă este posibil să închidem clădirile Parlamentului din Strasbourg și cât de multă energie s-ar economisi”, a spus ea. Și mai explicit este sprijinul care a venit la propunerea lui Liese din partea unui alt europarlamentar german, Martin Schirdewan, copreședinte al Parlamentului European: ”Circul ambulant nu a fost întotdeauna foarte ecologic, a irosit bani pe taxe și a costat timp de lucru prețios. A sosit în sfârșit momentul să punem capăt tuturor acestor lucruri odată pentru totdeauna”, a adăugat el, presupunând chiar și închiderea definitivă a biroului. 

Citește și:

Aderarea României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European. Zi istorică

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a spus că, pe 5 octombrie, Parlamentul European va dezbate în plen o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Votul, însă, va avea loc în al doilea plen al Parlamentului din octombrie, programat între 17 și 20.

„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților. Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20”, se precizează într-un mesaj publicat de europarlamentarul român Rareș Bogdan pe Facebook.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel