Se cere suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Președintele Consiliului European, Charles Michel
Președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut, vineri, suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, se arată în intervenția sa în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

”Atunci când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat și nejustificat, un război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie automată”, a spus Michel, referindu-se la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

”Folosirea dreptului de veto ar trebui să fie o excepție, dar a devenit, am văzut-o, regula. O reformă este necesară și urgentă”, a precizat Michel, adresându-se Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, potrivit Calea Europeană.

De asemenea, premierul nipon Fumio Kishida a cerut marţi o reformă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Potrivit acestuia, credibilitatea organizaţiei este pusă sub semnul întrebării în urma agresiunii pe care Rusia, ţară cu statut de membru permanent şi drept de veto în Consiliul de Securitate, a declanşat-o împotriva Ucrainei.

La ora actuală, Tokyo vede în războiul din Ucraina un nou argument în favoarea acestei reforme a Consiliului de Securitate, pronunţându-se pentru iniţierea unor negocieri aprofundate pentru ca în cele din urmă acest obiectiv să fie realizat.

Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Rusia – au drept de veto asupra rezoluțiilor.

Consiliul de Securitate este cel mai puternic organ al ONU, întrucât rezoluțiile sale sunt obligatorii pentru țările membre. Conform Cartei ONU, Consiliul de Securitate are „responsabilitatea principală pentru menținerea păcii și securității internaționale”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut în mod repetat ca Rusia să își piardă dreptul de veto atâta timp cât poartă război.

Potrivit Realitatea Plus, Mihail Kasianov, primul-ministru al lui Putin din anii 2000, a spus că amenințarea cu armele nucleare este o „cacealma” și că regimul de la Kremlin „se va prăbuși în doi ani”. În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac, invitat telefonic la Realitatea Plus, a vorbit despre relevanța amenințărilor Federației Ruse în actualul context geopolitic și despre relația pe care occidentul a avut-o în ultimii ani cu puterea de la Kremlin:

„Dacă declarația este făcută de Mihail Kasianov, cel care a avut încredere, la începutul anilor 2000, că Putin va duce Rusia către Occident, analiza sa este corectă. Mobilizarea parțială, și probabil că va urma cea generală, nu este un bluf, în schimb, ce spune dânsul cu utilizarea armelor nucleare, ar fi un bluf.

Pe de altă parte, nu te poți baza dintr-un motiv simplu: Vladimir Putin, ca orice dictator, e foarte nesigur pe el în realitate, doar atât că sperăm că armamentul nuclear din Rusia nu stă în mâna unui singur om, ci e un întreg lanț de comandă. Peste noapte însă, într-un moment de depresie profundă, Putin poate hotărî folosirea armamentului nuclear“, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Atitudinea liderilor occidentali față de Vladimir Putin

„Acum, doamna Ursula von der Leyen a recunoscut că liderii occidentali nu au avut anticorpii pe care îi avem noi, în est. Ei chiar au crezut în dorința de democratizare a Rusiei, modul de viață de acolo fiind incompatibil cu cel occidental, privit așa ca un trai exotic.

Vladimir Putin și Silvio Berlusconi au fost împreună pe iaht. Și doamna Merkel a fost foarte apropiată, la fel și domnul Sarcozy. Donald Trump, de asemenea, a făcut conferință de presă comună cu Putin. Mulți lideri occidentali s-au lăsat seduși de Vladimir Putin și de materiile prime energetice care veneau din Federația Rusă.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel