Voci importante la nivel european cer elaborarea unui plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au cerut elaborarea unui "plan Marshall" pentru reconstruirea Ucrainei şi constituirea unei platforme pentru coordonarea ajutorului acordat ţării. Acest lucru se arată în articolul comun al acestora, publicat în ziarul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", preluat de Gazeta.Ru.
Materialul a fost publicat în ajunul conferinţei la nivel de experţi privind restaurarea Ucrainei, programată pentru data de 25 octombrie, la Berlin. În articol, Scholz şi von der Leyen au arătat că "vor să discute cu specialiştii despre cum poate comunitatea mondială să ajute Kievul în cel mai bun mod". "Chiar dacă întotdeauna trebuie să se manifeste precauţie cu comparaţiile istorice, este vorba nici mai mult, nici mai puţin decât crearea unui nou plan Marshall al secolului XXI", se spune în articol.
Politicienii cred că reconstruirea Ucrainei este "o sarcină a generaţiilor" în care Europei "îi revine un rol important." După părerea lor, acordarea de ajutor Kievului răspunde intereselor Uniunii Europene şi constituie "baza unei coexistenţe paşnice şi a prosperităţii în întreaga lume", scrie Rador.
Citește și:
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul pregăteşte provocări folosind o "bombă murdară", aşa cum a afirmat ministrul rus al apărării în discuţii telefonice cu omologi din NATO,transmite AFP.
"Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.
Dacă Rusia a pregătit "o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale 'murdării', că lumea nu va accepta asta", a continuat el.
Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, "şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (...) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina".
Mai devreme, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că "invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase".
"Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei", a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situaţia din Ucraina, situaţie care "are o tendinţă spre o escaladare necontrolată", informează AFP şi Reuters.
Serghei Şoigu "i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o 'bombă murdară'", însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu