Se complică situația pentru Nehammer, dar și pentru România / Perspectivele pentru un vot favorabil din partea Austriei rămân negative

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

FPÖ, partidul anti-imigranți din Austria, crește în sondaje, iar în prezent are 30% în sondaje.

Partidul Libertății din Austria (FPÖ) se află pe primul loc în sondaje, având sprijinul a o treime din austrieci înainte de alegerile de anul viitor, conform RMX.

Partidul fostului ministru de Interne Herbert Kickl este de 30%, cu mult înaintea social-democraților (SPÖ), cu 23%, și a Partidului Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, cu 22%.

Sondajul, realizat de institutul de cercetare Lazarsfeld Gesellschaft în numele ziarului Österreich, a arătat că partenerul de coaliție al ÖVP, Verzii, ar obține doar 10% din voturi, ceea ce înseamnă că actualele partide la guvernare ar obține doar sprijinul a 32% din toți austriecii, făcând aproape imposibilă păstrarea puterii de către actuala administrație.

Singura coaliție viabilă care s-ar putea bucura de o majoritate parlamentară ar fi ÖVP și FPÖ, în care actualul partid de guvernare nu ar mai fi vioara întâi în cadrul Executivului.

Cu toate acestea, FPÖ se confruntă cu o opoziție considerabilă din partea mainstreamului politic din țară și toate partidele politice majore au promis că nu vor vota un cancelar de la acest partid dacă va câștiga alegerile.

CITEȘTE ȘI       -      Nehammer, o nouă bătaie de joc la adresa României / Ce recomandă cancelarul Austriei

Situația este asemănătoare cu cea din Germania, acolo unde Alternativa pentru Germania (AfD) se află în ascensiune și este evitată de elita politică care refuză să lucreze cu grupul fie la nivel federal, fie local. În Austria, totuși, ÖVP se află deja în coaliție cu FPÖ în trei din cele nouă state federale.

Creșterea sprijinului pentru partidul lui Kickl a fost alimentată de deziluzia resimțită de un număr tot mai mare de austrieci în direcția actuală de deplasare a țării. Din opoziție, FPÖ a criticat gestionarea economiei de către guvern și a susținut imigrația strictă, identitatea europeană și încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Având în vedere că FPÖ este mult mai radical față de  ÖVP în ceea ce privește imigrația, este puțin probabil că, dacă va câștiga alegerile anul viitor și va intra la guvernare, votul pentru aderarea României la Spațiul Schengen să fie unul pozitiv.

Partidul s-a opus ferm sprijinului continuu pentru Ucraina pe fondul conflictului în curs cu Rusia, solicitând un referendum național privind sancțiunile rusești și acuzând partidele rivale că au încălcat politica de neutralitate a Austriei. De asemenea, parlamentarii FPÖ au părăsit camera inferioară a parlamentului austriac în timpul unui discurs al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în martie, în semn de protest.

Pe lângă securitate și politica externă, FPÖ s-a bucurat de succes cu propunerile sale de reformă economică, cerând recent introducerea unei înghețari a chiriilor până în 2026 pentru a oferi o ușurare reală celor care se confruntă cu criza costului vieții.

De asemenea, partidul se opune cu înverșunare climatului economic digital în creștere și susține cu fermitate dreptul la plăți în numerar consacrat în constituția Austriei.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Austria poate fi dată afară din Schengen. Tomac, informații mai puțin cunoscute / „Legislația Schengen permite acest lucru“ / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel