Se dau 500 de lei pe perioada iernii. Cine beneficiază de ajutorul de la stat

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cine sunt românii care pot accesa această sumă.

Se anunță creșteri semnificative ale costurilor la energie în această iarnă. Așa că mulți români se pregătesc pentru facturi considerabil mai mari la încălzire. Pentru a diminua acest impact financiar, o anumită categorie socială va beneficia de un sprijin financiar de 500 de lei destinat acoperirii cheltuielilor de încălzire a locuinței.

Procesul de depunere a cererilor pentru ajutorul de 500 de lei pe perioada iernii a început deja. Banii sunt destinați pensionarilor cu venituri mici care îndeplinesc anumite criterii specifice. Deși nu este o măsură nouă, ajutorul pentru încălzire este oferit anual de autorități pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse în sezonul rece. Valoarea acestui sprijin depinde de veniturile membrilor gospodăriei și de tipul de sistem de încălzire folosit. Suma poate crește în funcție de pensia sau venitul beneficiarului și de sursa de energie utilizată pentru încălzirea locuinței.

Cine are acces la bani

Valoarea ajutorului pentru încălzirea locuinței variază în funcție de tipul de sistem de încălzire utilizat:

Pentru cei care folosesc gaze naturale, ajutorul se situează între 25 și 250 de lei, în funcție de venit.

Cei care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinței pot primi între 50 și 500 de lei.

Pentru încălzirea cu combustibili solizi sau petrolieri, ajutorul variază între 32 și 320 de lei.

Cei care sunt racordați la sistemul centralizat de energie termică pot beneficia de un ajutor procentual, cuprins între 10% și 100% din valoarea consumului lunar.

Documente necesare

Pentru a accesa acest sprijin, pensionarii trebuie să depună o cerere însoțită de o declarație pe proprie răspundere și de documentele justificative cerute. Printre acestea se numără o copie a facturii pentru energia termică, gazele naturale sau energia electrică, în funcție de tipul de sistem de încălzire folosit. 

Trebuie știut că ajutoarele se dau în funcție de veniturile totale ale gospodăriei, ceea ce înseamnă că nu toți pensionarii vor beneficia de aceeași sumă. De asemenea, suma maximă de 500 de lei se aplică doar în anumite situații, iar pensionarii cu venituri mai mari vor primi sume mai mici, ajustate în funcție de situația lor financiară.

Prin aceste măsuri, guvernul încearcă să sprijine una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale în fața creșterii costurilor de trai, mai ales în contextul scumpirilor semnificative la energie așteptate în perioada următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel