Se dau bani pentru românii care stau la bloc! Se dau însă și amenzi. Anunțul serii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentarii au depus un proiect care ar putea oferi o amânare suplimentară de un an pentru instalarea repartitoarelor de căldură în cazul românilor conectați la sistemele centralizate de încălzire.
 
 
 

În prezent, în România, aproximativ un milion de locuințe sunt încă conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se află în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme. În contextul actual, accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetățenii vulnerabili, crescând riscul de sărăcie energetică și având un impact semnificativ asupra calității vieții.

"Într-adevăr din 2014 România are această obligativitate dată la nivel european, de montare a acestor repartitoare și conform legii în vigoare există riscul aplicării unor amenzi, aproximativ 1000 de lei pentru românii care n-au reușit să monteze astfel de dispozitive. Din proiectul nostru de lege, și nu este un proiect doar liberal, e importat să vă spun că există un creator și de la PSD și de la UDMR din comisiile de specialitate, energie, industrie și așa mai departe, practic amânăm cu un an aplicarea acestor măsuri, și în premieră, pentru că noi din 2014 tot amânăm cu un an, pentru prima dată dăm și un sprijin românilor pentru modernizare.

Din acești bani, să le spunem europeni, practic în jur de 700 de lei pentru românii care nu-și permit montarea acestor repartitoare. Am definit categorii, persoane și familii vulnerabile cu un venit lunar de sub 2000 de lei/ membru de familie și sperăm că acest ajutor va motiva mai mulți români să-și monteze aceste dispozitive în următorul an de zile.

Am insistat foarte mult să depunem până în ora 11, luni, deci ieri, tocmai pentru a putea intra cu ea în Senat, în dezbatere cât mai repede și apoi în Camera Deputaților. Deci ne-am propus adoptare până la finalul acestui an. Din ianuarie banii se vor plăti în baza unor facturi, a unor certificate care să dovedească montarea dispozitivelor. Ne dorim ca românii să nu aibă această grijă, a acestor amenzi, pentru că repartitoarele sunt un mijloc de promovare a eficienței energetice, de aceea Uniunea Europeană ne obligă să le montăm", a spus Sebastian Burduja, la RTV.

Obligativitatea montării de repartitoare a fost amânată de două ori până acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel