Se decide dacă rușii vor mai fi primiți în Europa sau nu. Întâlnire cheie la Praga

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Uniunea Europeană va analiza solicitările unor membri privind interzicerea intrării turiștilor ruși în blocul comunitar european. 

Miniștrii Apărării și de Externe ai Uniunii Europene, întruniți la Praga săptămâna aceasta, vor discuta despre opțiunile pentru înființarea unei misiuni militare UE de pregătire a forțelor ucrainene și, de asemenea, vor analiza solicitările unor membri privind interzicerea intrării turiștilor ruși în blocul comunitar european.

Mai multe țări UE antrenează de ceva vreme trupe ucrainene, permițându-le în principal să opereze arme pe care națiunile occidentale le livrează Ucrainei pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei Rusiei. Nu se știe încă unde s-ar putea amplasa baza unui program de antrenament UE și ce mandat ar putea avea, au declarat diplomații UE, pentru Reuters, înaintea reuniunii miniștrilor apărării de luni și marți.

Șeful pentru politică externă și securitate al blocului comunitar, Josep Borrell, a oferit deocamdată puține detalii despre planurile sale, afirmând doar că un astfel de program nu va desfășura în Ucraina, ci în țările vecine, scrie Rador.

Vezi și: Eugen Tomac, mesaj pentru premierul Ciucă: Este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România

Propunere de interzicere a acordării de vize pentru ruși

La o sesiune comună cu reprezentanții ONU și NATO, miniștrii apărării vor discuta, de asemenea, viitorul misiunii de antrenament suspendat al UE în Mali și al forței de menținere a păcii a ONU, MINUSMA, pe fondul creșterii îngrijorărilor cu privire la prezența tot mai mare a Rusiei în Mali. Războiul de șase luni din Ucraina rămâne o prioritate de politică externă pentru Uniunea Europeană, urmând ca marți miniștrii de externe din cadrul blocului comunitar să discute despre o propunere de interzicere a acordării de vize pentru ruși. Cehia, care deține în prezent președinția rotativă a UE, susține măsura interdicției acordării de vize la nivelul UE pentru turiștii ruși, idee susținută în principal de țările baltice.

Germania și alte state membre, precum și Borrell, resping un astfel de demers, argumentând că o astfel de măsură ar putea încălca regulile UE și ar putea întrerupe căile de evacuare pentru dizidenții ruși. Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Finlanda, țări care au toate graniță cu Rusia, ar putea acționa individual pentru a bloca turiștii dacă UE nu este de acord cu o interdicție la nivelul întregii uniuni.

Reacție furioasă din partea Moscovei

Rușii intră în UE în mare parte prin granițele terestre ale celor cinci țări, în contextul în care cursele aeriene directe între Rusia și UE au fost suspendate după invadarea Ucrainei de către Moscova, susține Landsbergis. La mijlocul lunii august, Estonia și-a închis frontierele pentru peste 50.000 de ruși cu vize eliberate anterior, fiind prima țară din UE care a procedat în acest fel. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului, la începutul acestei luni, să impună rușilor o interdicție generală de călătorie, apel ce a atras o reacție critică furioasă din partea Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel