După mai multe discuții între cei doi lideri coreeni, Phenianul și Seulul au restabilit linia telefonică transfrontalieră.
Coreea de Sud și Coreea de Nord au restabilit comunicațiile transfrontaliere, la puțin peste un an de la întreruperea liniei de asistență telefonică, într-o mișcare surprinzătoare despre care cele două țări au spus că face parte dintr-un efort de reconstruire a încrederii.
Decizia a fost anunțată de Casa Albastră prezidențială din Coreea de Sud și KCNA, agenția de presă de stat a Coreei de Nord. KCNA a declarat că toate canalele de comunicare inter-coreene au fost redeschise marți la ora 10:00 (01:00 GMT) în conformitate cu un acord între cei doi lideri ai țărilor. De cealaltă parte, Casa Albastră a declarat că restaurarea liniilor de comunicație va avea „un impact pozitiv asupra îmbunătățirii și dezvoltării relațiilor Sud-Nord”.
De asemenea, KCNA a salutat „efectele pozitive” ale deciziei, despre care a spus că reprezintă „un mare pas în recuperarea încrederii reciproce și promovarea reconcilierii”.
Mișcarea de a restabili legăturile de linie fierbinte are loc la 13 luni după ce Phenianul a închis orice comunicare în semn de protest față de presupusul eșec al Seoulului de a opri activiștii să trimită pliante de propagandă anti-Phenian peste graniță.
Ambele părți au declarat că cei doi președinți comunică prin scrisori din aprilie anul acesta. Kim a vorbit despre problemele grave care îi afectează țara în acest an, după ce și-a închis frontierele cu China la începutul pandemiei COVID-19.
Coreea de Nord a tăiat linia de asistență în iunie 2020, deoarece legăturile transfrontaliere s-au înrăutățit după un al doilea summit eșuat în februarie 2019 între Kim și Donald Trump, care era atunci președinte al Statelor Unite.
Moon, care a căutat de mult relații mai calde cu Phenianul și este creditat cu intermedierea summitului inițial dintre Kim și Trump în iunie 2018, primul care a implicat vreodată un președinte american într-un summit, a cerut restaurarea liniei telefonice și a stagnat discuțiile despre denuclearizare. Totodată, Joe Biden, care a preluat funcția de președinte al SUA în ianuarie, a promis o schimbare a abordării față de Coreea de Nord și o politică mai „practică, calibrată”.
Sung Kim, principalul diplomat american care se ocupă de negocierile din Coreea de Nord, a declarat în iunie că Washingtonul este gata să se întâlnească cu oficiali din Phenian "oriunde, oricând, fără condiții prealabile", potrivit AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News