Kaisa Group din China a ratat o plată și a declanșat noi temeri cu privire la colapsul pieței imobiliare.
Au fost ridicate noi preocupări cu privire la sectorul imobiliar din China, după ce Kaisa Group a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată către investitori. Kaisa a spus că se confruntă cu presiuni fără precedent asupra finanțelor sale din cauza pieței imobiliare provocatoare.
Acesta vine în timp ce dezvoltatorul rival Evergrande Group încă se frământă sub greutatea a peste 300 de miliarde de dolari (222 de miliarde de lire sterline) din datorii (citește mai mult AICI). Criza de la Evergrande a declanșat temeri cu privire la colapsul său potențial care ar putea trimite unde de șoc pe piețele globale.
Între timp, Evergrande a vândut un activ din Marea Britanie, deoarece se confruntă cu un alt termen limită de plată, sâmbătă.
Tranzacționarea acțiunilor Grupului Kaisa și a trei dintre unitățile sale a fost suspendată vineri în Hong Kong, după ce una dintre companiile sale a ratat o plată pentru un produs de gestionare a averii.
Depunerea de vineri la Bursa de Valori din Hong Kong nu a oferit un motiv pentru suspendarea tranzacționării.
Înainte de suspendare, Kaisa, care are o valoare de piață de aproximativ 1 miliard de dolari, și-a văzut acțiunile la un minim record, după ce au scăzut cu 15%.
Dezvoltatorul din Shenzhen a declarat joi că se confruntă cu o presiune fără precedent asupra finanțelor sale, mai ales din cauza unei piețe imobiliare provocatoare și a retrogradărilor din partea agențiilor de rating, ceea ce îngreunează împrumuturile de bani.
Evergrande a fost cel mai important exemplu al crizei datoriilor din China, dar există și alții în sectorul imobiliar cu probleme similare. Datoria totală a acestora este estimată la peste 5 miliarde de dolari, potrivit gigantului bancar japonez Nomura. Astfel, suma este aproape similară cu valoarea economiei Japoniei.
Fantasia, Sinic și China Properties Group nu au plătit datoriile în ultimele luni, în timp ce Kaisa a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată.
Beijingul a restricționat cât de mult se pot împrumuta acești dezvoltatori și a propus introducerea unui impozit pe proprietate local, dar această mișcare este controversată, deoarece guvernele locale se bazează pe vânzările de terenuri pentru veniturile lor.
Cu toate acestea, investitorii și economiștii sunt îngrijorați de faptul că problemele financiare cu care se confruntă acești dezvoltatori îi vor face pe consumatori și mai reticenți să cumpere proprietăți într-o economie în care imobilele au reprezentat un motor major de creștere, potrivit BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu