Se închid războaiele în perioada Jocurilor Olimpice. O lecție pentru pace la nivel mondial

Agerpres
Agerpres

Pe vremuri, în timpul Jocurilor Olimpice, se închideau luptele.

În Grecia antică, în timpul Jocurilor Olimpice, exista o practică numită „ekecheiria” sau „armistițiu olimpic”. Acest armistițiu era un acord prin care toate conflictele militare erau suspendate pentru a permite atleților și spectatorilor să călătorească în siguranță spre și de la Jocurile Olimpice. Ekecheiria era instituită cu câteva săptămâni înainte de începerea Jocurilor și se extindea și după terminarea acestora, oferind astfel o perioadă de pace.

Potrivit legendelor și surselor istorice, acest armistițiu a fost instituit pentru prima dată în secolul al VIII-lea î.Hr. de către regele Iphitos din Elis, regele Cleosthenes din Pisa și regele Lycurgus din Sparta. Scopul principal era de a proteja participanții și de a asigura desfășurarea pașnică a Jocurilor.

Deși armistițiul olimpic nu era întotdeauna respectat în totalitate, el reprezenta totuși un simbol puternic al păcii și al cooperării între orașele-stat grecești. Această tradiție antică a fost revigorată în timpurile moderne, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) făcând apel la armistițiu olimpic pentru a promova pacea și înțelegerea globală în timpul Jocurilor Olimpice contemporane.

De ce acum nu se opresc războaiele

Motivul pentru care războaiele nu se opresc în timpul Jocurilor Olimpice moderne este complex și implică mai mulți factori politici, economici și socio-culturali.

Conflictele din zilele noastre sunt mult mai complexe decât cele din Grecia antică. Ele implică multiple națiuni, grupuri etnice și interese economice, ceea ce face foarte dificilă instituirea unui armistițiu global temporar.

În multe cazuri, conflictele moderne sunt alimentate de interese politice și economice profunde. Guvernele și alte entități implicate în aceste conflicte pot considera că oprirea temporară a luptelor nu le-ar servi interesele sau ar putea chiar să le submineze poziția.

2. FOTO: Reut... (paris-2024-jocurile-olimpice_83114200.jpg)

În Grecia antică, ekecheiria era respectată de orașele-stat participante, deoarece existau sancțiuni și presiuni colective pentru a se conforma. În prezent, nu există un mecanism global eficient pentru a impune un armistițiu, iar apelurile la pace sunt adesea ignorate de părțile în conflict.

În antichitate, Jocurile Olimpice erau un eveniment regional, care implica în principal orașele-stat grecești. Jocurile Olimpice moderne implică națiuni din întreaga lume, multe dintre acestea fiind implicate în conflicte care nu au legătură directă cu evenimentul sportiv.

Deși CIO (Comitetul Internațional Olimpic) face apeluri la armistițiu olimpic, influența sa asupra guvernelor și grupurilor armate este limitată. CIO nu are autoritatea sau capacitatea de a impune respectarea armistițiului.

Într-o lume marcată de tensiuni politice, economice și ideologice, există adesea interese divergente care fac dificilă obținerea unui consens global asupra unui armistițiu.

Cu toate acestea, spiritul armistițiului olimpic este încă promovat, iar Jocurile Olimpice rămân un simbol al unității și păcii internaționale. Apelurile la armistițiu sunt o reamintire a potențialului sportului de a aduce oamenii împreună și de a promova înțelegerea și respectul reciproc.

3. FOTO: Kyod... (jocurile-olimpice-de-la-paris-deschidere_53202400.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel