România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene.
Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale cu privire la viitorul UE și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat.
„Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, exercitată de România cu 1 ianuarie 2019, oferă o fereastră unică de oportunitate și vizibilitate pentru țara noastră", a spus deputatul independent Remus Borza, în cadrul unei ediții a emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews.
Deputatul a oferit Malta drept un exemplu pozitiv. „Anul trecut, când eram președintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, am fost în Malta cu ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană. Malta, în primul semestru al anului 2017, exercita președinția Consiliului. Malta este o țară insulară, în care trăiesc mai puțin de 500.000 de locuitori. Cu toate acestea, au fost organizate aproape 400 de evenimente, cu o largă participare. Având în vedere dimensiunea foarte mică a statului maltez, au împrumutat de la țările vecine mașini și echipaje de poliție pentru fluidizarea traficului și asigurarea securității delegațiilor. Toate cele 28 de state membre ale UE au apreciat președinția Maltei ca fiind de excepție, iar organizarea, ireproșabilă", a spus Remus Borza.
"Avem o șansă istorică pentru o corectă poziționare a României în plan extern, diplomatic, în ceea ce privește favorabilitatea și cunoașterea realităților din România. Din păcate, imaginea țării noastre este percepută distorsionat de către marile cancelarii, fie că vorbim de Washington, Paris, Londra, Berlin sau Bruxelles. De vină, în primul rând, suntem noi, pentru că nu știm să ne marketăm. Putem îmbunătăți percepția, crește favorabilitatea și crea un sentiment de simpatie față de România în cele șase luni în care asigurăm președinția Consiliului Uniunii Europene.
Avem experiența organizării unor summite NATO. Doar că ceea ce se va întâmpla la anul este incomparabil ca desfășurare de forțe. Vom avea zeci de mii de delegați din 27 de state. Vor fi câte trei, patru evenimente majore care se vor suprapune într-o singură zi. Vor fi dezbateri legate de viitorul UE post Brexit, de migrație, economie, comerț, agricultură, schimbări climatice, fiscalitate, securitate etc. Sper să putem fructifica această șansă", a spus Remus Borza.
VEZI ȘI: MAE a lansat site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu