Se lansează „Codex Aureus – Ultimul pion”

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Proilavia invită miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la evenimentul de lansare a ultimului volum din trilogia Codex Aureus, care poartă semnătura lui Silviu Radu, „Codex Aureus – Ultimul pion”.

Invitați: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Dragoș Neagu, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati" din Brăila, regizorul Igor Cobileanski, Mircea Chelaru, general de armată (rez.), eseist, istoric. Vor dezvălui câteva din dialogurile volumului abia apărut actorii Olga Delia Mateescu, George Custură, Răzvan Popa și studenta Gabriela Enescu.

„Subiectul trilogiei lui Silviu Radu este celebrul manuscris Codex Aureus. Aidoma viorii lui Nicolo Bussotti, cunoscută și sub numele de „Vioara roșie", Codex Aureus își spune și el povestea. Destinul aproape mistic al acestei viori rarisime, creație a unui lutier italian, a atins sufletele a milioane de spectatori din întreaga lume. Codex Aureus, atât cel real, cât și cel imaginat de Silviu Radu, parcurge parcă același destin, transcende moartea și viața, distanțe și epoci, într-un pelerinaj prin lume și timp."

Codex Aureus este un fragment dintr-un tetraevangheliar latin pe pergament realizat la comanda lui Carol cel Mare (742-814), în anul 810. În anul 806 împăratul, încheind expedițiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, asistat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperială din Aachen a întemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica și scrierea caligrafică. La îndemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericești și a impus transcrierea în formă artistică a cărților religioase și juridice. Manuscrisul este o adevărată perlă, de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim, atât prin calitatea excepţională a ilustraţiei, cât şi prin faptul că a fost scris integral cu cerneală de aur. Au fost realizate, din iniţiativă germană, două facsimile ale manuscrisului integral, la München în 1967 şi la Lucerne în 2000. În literatura de specialitate maghiară şi română, fragmentul care aparține României de la Alba Iulia este cunoscut şi sub numele Codex Aureus.

Trilogia Codex Aureus lasă loc imaginației cititorului să se manifeste. Autorul și-a perfecționat tehnica de țesere a poveștilor din cuvinte, însă acestea înfățișează chipul realității chiar dacă, din când în când, sunt redate prin simboluri care par a fi rodul instalarii fantasticului în narație. Când a început să scrie primul roman din trilogia Codex Aureus, Silviu Radu a chibzuit bine. „M-am gândit că eu, ca cititor, n-aș vrea să las cartea din mână până nu ajung la ultima filă. Aș citi pe nerăsuflate doar o poveste în care suspansul, istoria și acțiunea se îmbină deplin, fără să le pot vedea separat. Cred că scrisul nu este o profesie, ci o pasiune care te consumă fără oprire, la fel de tare cum cred că doar un spirit liber poate învinge timpul. Prima parte a trilogiei nu doar învinge timpul, dar îl face să devină mic în fața unor mize uriașe", afirmă Silviu Radu.

„Romanul lui Silviu Radu surprinde nu atât prin construcția sa narativă precisă, capitolele îmbinându-se eficient și exact ca piesele unui ceas elvețian, cât mai ales prin forța personajelor sale și realismul scenelor care se succed dinamic ca într-un film de acțiune hollywoodian", scrie Aura Costea. Trilogia a devenit scenariu de film și Igor Cobileanski a acceptat să semneze regia.

Despre autor

Silviu Radu s-a născut la 29 iulie 1972 la Brăila. A urmat cursurile Liceului „Nicolae Iorga" din Brăila. A studiat economia la Universitatea „Eftimie Murgu", a absolvit Institutul Diplomatic Român, Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne. A cochetat cu scrisul pe blogul personal din 2014. În 2017 a lansat la Brăila primul său roman de ficțiune din trilogia Codex Aureus intitulat „Codex Aureus - Nume de cod". În 2018, al doilea volum „Codex Aureus - Cele 3 pergamente". Tot atunci a apărut și varianta în engleză a primului volum. La începutul lunii aprilie 2019, Editura Proilavia a scos pe piață și al treilea volum „Codex Aureus – Ultimul pion".

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunță MNLR într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel